Nő a csecsemőhalandósági arány

Egy elemzés szerint a csecsemőhalandóság szintje emelkedik, és Anglia egyes régióiban kétszer olyan magas, mint máshol. A hivatalos adatok szerint Észak-Angliában, illetve a fekete és ázsiai etnikai csoportokban a legnagyobb a növekedés.

A Health Equity North (Észak Egészségügyi Egyenlősége, HEN) szakértői szerint a Nemzeti Statisztikai Hivatal (Office of National Statistics – ONS) adatai alapján 2021-ben 20209 csecsemő halt meg első születésnapja előtt, ami ezer élveszületésre vetítve 3,7 halálesetet jelent. A következő évben azonban ez a szám 2240 halálozásra és 3,9-es arányra emelkedett – ugyanarra a szintre, mint 2012-ben -, ami rávilágít arra, amit a HEN „10 éves stagnálásnak” nevez.

Regionálisan a West Midlandsben volt a legmagasabb az arány (5,6), majd Yorkshire, Humber (5,1) és Északnyugat (4,4) következett. A csecsemőhalandósági ráta növekedését nagyrészt Yorkshire és Humber, valamint Északkelet és Északnyugat vezette.

A fekete (6,8) és az ázsiai (5,7) etnikai csoportok körében is folyamatosan magasabbak voltak a számok, és 2020 óta az arányok romlanak.

Ehhez képest a legalacsonyabb halálozási rátával rendelkező fehér csoportokban (3,1) az elmúlt évtizedben javulás volt tapasztalható.

Más országokkal összehasonlítva az Egyesült Királyság a csecsemőhalandóság tekintetében is rosszul áll.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) 38 nemzetet tömörítő csoportjában a britek helye az 1960-as 10. helyről 2021-re a 29. helyre zuhant. Európában pedig – ahol az átlagos arány 3,1 – az Egyesült Királyság kétszer olyan magas számokat produkál, mint Finnország és Norvégia.

A csecsemőhalandóság kockázati tényezői közé tartozik a koraszülöttség, a veleszületett rendellenességek, az alacsony születési súly, az etnikai hovatartozás, az anyai életkor, a nélkülözés és a szegénység.

A tudósok szerint 2010-ig az egészség terén mutatkozó egyenlőtlenségek kezelésére irányuló politikai intézkedések pozitív javulást eredményeztek Angliában, de a tendencia 2014-ben megfordult. A szakértők szerint a növekvő szegénység rossz táplálkozáshoz, nem megfelelő lakhatáshoz és mentális egészségügyi problémákhoz vezet.

David Taylor-Robinson professzor, a Health Equity North tudományos társigazgatója és a Liverpooli Egyetem közegészségügyi és közpolitikai professzora azt mondta, a csecsemőhalandósági arányok növekedése nem szokatlan a gazdag nemzeteknél.

„Sok éven át csökkent a csecsemőhalandóság. Ez a siker azonban az utóbbi években lelassult, és az arányok ismét emelkedni kezdtek, különösen a hátrányosabb helyzetű közösségekben.”

Via Sky News
Illusztráció: archívum

4.9/5 - (183 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.