Betiltaná a dohánytermékek vásárlását a kormány

A dohánytermékek értékesítésének fokozatos szigorítását tervezi a brit kormány. A szerdán ismertetett tervek alapján egyre magasabbra emelkedik azoknak az alsó korhatára, akik törvényesen dohányárut vásárolhatnak, mígnem hosszú távon az egész lakosságra kiterjed a forgalmazási tilalom.

A tervet Rishi Sunak jelentette be a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben rendezett éves kongresszusának szerdai zárónapján – közölte az MTI. A készülő törvény a miniszterelnök ismertetése szerint büntetendő cselekménnyé nyilvánítja dohánytermékek eladását azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek.

A tervezett jogszabály rögzíti a 2009-es kiinduló születési időpontot, így gyakorlatilag minden évben egy-egy évvel növekszik azoknak az alsó korhatára, akik nem juthatnak legálisan dohánytermékhez. Ennek alapján a most 14 éves korosztály soha nem kerül olyan életkorba, amikor törvényesen dohányárut vehet, tekintettel arra, hogy már a jelenlegi – kormányrendeleti szintű – szabályozás alapján is csak 18 éven felülieknek lehet kiszolgálni dohánytermékeket.

„Ezzel el lehet érni, hogy 2040-re a fiatalkorúak és a fiatal felnőttek korosztályában gyakorlatilag megszűnjön a dohányzás” – mondta kongresszusi felszólalásában a brit kormányfő.

Sunak a brit egészségügyi minisztérium adatait idézve elmondta: a brit dohányosok négyötöde húszéves kora előtt szokik rá a dohányzásra, és legtöbbjük élete végéig nem tud leszokni róla. Hozzátette: Nagy-Britanniában a dohányzás okozza a legtöbb megelőzhető halálozást, a daganatos megbetegedések negyede, és csak Angliában évente 64 ezer haláleset köthető közvetlenül a dohányzáshoz.

Ez óriási nyomást gyakorol a brit állami egészségügyi szolgálatra (NHS); a brit kórházakba csaknem minden percben bekerül egy-egy olyan páciens, akinek betegségét a dohányzás okozta, és a háziorvosi rendelőkben havonta 75 ezren kérnek vizsgálati időpontot szintén dohányzás miatt kialakuló panaszokkal – mondta kongresszusi beszédében a brit miniszterelnök.

Rishi Sunak szerint mindez évente 17 milliárd font (7640 milliárd forint) többletköltséggel terheli a brit gazdaságot. A miniszterelnök felidézte azt a tavalyi szakértői előrejelzést, amely szerint kormányzati cselekvés nélkül 2030-ig csaknem félmillióan halnak meg dohányzás okozta betegségekben Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint csaknem ötven éve folyamatosan csökken a dohányosok aránya a 16 évnél idősebb korosztályokban. Az ONS kimutatása szerint 1975-ben a britek fele rendszeresen dohányzott, ez az arány azonban jelenleg már nem éri el a 20 százalékot.

Fotó: Freepik

4.9/5 - (335 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.