„A tengerentúli orvosok továbbra is kulcsfontosságúak”

A tengerentúlon képzett orvosok Egyesült Királyságba „csábítása” továbbra is kulcsfontosságú marad annak ellenére, hogy több egészségügyi dolgozót kívánnak képezni – közölte az orvosok szabályozó hatósága.

Az Általános Orvosi Tanács (General Medical Council – GMC) megállapította, hogy a 2022-ben pályakezdő orvosok közel kétharmada (63 százaléka) külföldön szerzett képesítést. A kormány júniusban nagyszabású tervet indított el, hogy több egészségügyi dolgozót képezzenek és toborozzanak Angliában. A GMC szerint azonban sok évbe fog telni, amíg ez hatni fog.

A National Health Service (NHS) England szerint jelenleg 10.855 teljes munkaidős orvosi álláshely van betöltetlenül – ez 7,2 százalékos arányt jelent. Az NHS England hosszú távú munkaerő-fejlesztési terve szerint a következő 15 évben százezrekkel több egészségügyi dolgozót szeretnének felvenni és megtartani. A tervezetben szerepel, hogy 2,4 milliárd fontot fordítanak az egészségügyi dolgozók további képzési helyeire, és az orvostanhallgatók számára az egyetemi helyek számát évi 15.000-re kívánják megduplázni.

Az orvosjelölteknek öt évig kell tanulniuk, mielőtt megszereznék a képesítést, majd ezt követően továbbképzésben kell részt venniük.

Skócia, Wales és Észak-Írország egészségügyi szolgálatai szintén rendelkeznek toborzási és megtartási programokkal. Az Egyesült Királyság minden egyes országában az orvosoknak be kell jelentkezniük a GMC nyilvántartásába, mielőtt praktizálhatnak.

Charlie Massey, a GMC vezérigazgatója szerint a munkaerő bővítésére irányuló törekvés briliáns, de azt mondta, hogy hosszú időbe telik, amíg egy orvosból orvos lesz.

„Ennek hatását valószínűleg még egy évtizedig nem fogjuk látni. Ez azt jelenti, hogy a tengerentúlon képzett orvosokra kell támaszkodnunk – akik az elmúlt évekhez képest sokkal nagyobb számban érkeznek az Egyesült Királyságba –, hogy fenntarthassuk a lakosság igényeinek kielégítéséhez szükséges munkaerőt” – tette hozzá.

A GMC új előrejelzési jelentése szerint 14 év múlva a tengerentúlon képzett orvosok aránya az Egyesült Királyságban a jelenlegi szinthez (39 százalék) hasonló lesz.

A szabályozó hatóságot az NHS-orvosok megtartása is aggasztja, mivel „jelek mutatnak” arra, hogy egyre többen tervezik elhagyni a szakmát a nagyfokú elégedetlenség és a kiégés magas kockázata miatt.

2022-ben mintegy 2000 brit orvos távozott külföldre praktizálni, ami a helyi, szakmát elhagyó orvosok 15 százalékát jelenti.

Az NHS England közölte: tervei között szerepel a megtartás jelentős ösztönzése, beleértve a rugalmasabb munkavégzési és a karrierépítési lehetőségeket.

Massey szerint fontos, hogy biztosítsák, jól tudják befogadni és támogatni ezeket az orvosokat, amikor az Egyesült Királyságba érkeznek.

A szabályozó hatóság workshopokat szervez, hogy segítse az Egyesült Királyságba újonnan érkező orvosoknak a munkakultúrához való alkalmazkodást, és arra ösztönzi a tengerentúli újoncokat, hogy vegyenek részt ezeken.

„Minél többet tudunk közösen tenni az Egyesült Királyságba érkező orvosok támogatásáért, annál nagyobb az esélye annak, hogy hosszabb ideig meg tudjuk tartani őket” – emelte ki a GMC vezérigazgatója.

Oyku Tural, aki Cipruson szerzett orvosi képesítést, nemrégiben részt vett a GMC „Welcome to the UK” nevű rendezvényén.

„Tudom, hogy támogatásra lenne szükségem az új rendszerhez való alkalmazkodáshoz. Szerintem a tengerentúlon képzett orvosok nagy hasznára lehetnek az NHS-nak, bár úgy érzem, hogy néha jobban tudnánk segíteni. Barátságos és együttérző ember vagyok, ezt fel tudom ajánlani” – mondta a BBC-nek.

Dr. Sarah Clarke, a Királyi Orvosi Kollégium elnöke azt mondta: a tengerentúlon képzett orvosok létfontosságú szerepet játszanak az orvosi munkaerőben, és nélkülük az NHS a jelenleginél jóval feszültebb lenne.

Az NHS England szóvivője elmondta, hosszú távú munkaerő-fejlesztési tervének célja, hogy több orvost toborozzon, megtartsa az NHS-ben már dolgozó orvosokat, valamint megreformálja az oktatást és a képzést, hogy rugalmasabbá tegye azt, és a jövőben olyan munkaerőt biztosítson, amelyre a betegeknek szükségük van.

„A terv – amely egy nemzedékenként egyszer adódó lehetőség arra, hogy fenntartható alapokra helyezzük a munkaerő-állományt – nyilvánvalóan elismeri, hogy a tengerentúli orvosok létfontosságú szerepet játszanak és fognak is játszani az NHS-ben” – mondta egy tisztviselő.

Fotók: archívum

4.9/5 - (182 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.