Erősíti az embercsempészek elleni fellépést Nagy-Britannia és Szerbia

Erősíti az embercsempészethez kapcsolódó szervezett bűnözés elleni közös fellépést Nagy-Britannia és Szerbia. Az erről aláírt kétoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot pénteken ismertette a brit belügyminisztérium.

A dokumentum szerint az együttműködés fő céljai közé tartozik a szervezett bűnözői csoportok vagy hálózatok tevékenységének feltárása, működésük akadályozása és e szervezetek tagjainak büntetőjogi felelősségre vonása.

A két ország ennek érdekében e szerveződések infrastruktúráját, utánpótlási láncolataikat és a bűncselekményekből származó jövedelmeiket veszi célba.

A brit és a szerb kormány a szakosított bűnüldöző intézmények közötti együttműködés kialakítását is tervezi a bevándorláshoz kapcsolódó szervezett bűnözés elleni fellépés végett – áll a közleményben.

Ugyanebből a célból London és Belgrád megvizsgálja a szervezett bevándorlási bűnözéssel kapcsolatos információcsere kiterjesztésének és felgyorsításának lehetséges módjait, bevonva olyan nemzetközi szervezeteket, mint az Interpol.

Nagy-Britannia és Szerbia mindemellett együttműködésre törekszik a határbiztonsági rendszerek kapacitásbővítését célzó programok kifejlesztésében és gyakorlati alkalmazásában is.

A brit belügyminisztérium közleménye szerint a deklarációban megfogalmazott célok gyakorlati megvalósítása végett a brit és a szerb kormány tárgyalásokat kezd a kétoldalú együttműködés bővítéséről szóló konkrét megállapodás megkötéséről és az egyezményben foglaltak bevezetéséről.

MTI
Fotó: Pixabay

4.9/5 - (121 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.