Nehéz lehet a tél az energiaár-plafon ellenére

A jótékonysági szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a következő három hónapban a lakossági energiaárak csökkenése ellenére sokak pénzügyei szempontjából nehéz tél elé néznek.

Egy átlagos háztartás éves számlája vasárnaptól 1923 fontra csökken a szabályozó hatóság, az Ofgem árplafonja értelmében.

Ez 577 fonttal alacsonyabb, mint tavaly télen, de a kormányzati támogatás egy részét visszavonták, és az előrejelzések szerint a számlák januárban ismét emelkedni fognak.

Egyesek számára azonban a megélhetési költségekhez igazodó kifizetések segíthetnek fedezni a költségek egy részét.

Az átlagos éves gáz- és villanyszámlák történelmi összehasonlításban továbbra is magasak. 2021 telén egy átlagos háztartás energiaszámlája 1277 font volt.

Matthew Cole, a Fuel Bank Foundation vezetője – egy jótékonysági szervezet, amely pénzügyi támogatást nyújt az előre fizetős fogyasztásmérőkkel rendelkezőknek, akik most nagyon hasonló összeget fizetnek, mint a közvetlen terhelést használók – azt mondta, hogy ezeknek az embereknek a feltöltés költsége havonta körülbelül 250 font lenne.

Szerinte ez valószínűleg arra késztetne egyeseket, hogy kihagyják az étkezéseket és a zuhanyzást, hogy ne „ússzanak el”.

„Az előre fizető ügyfeleknél, amikor a mérőórán lévő pénz elfogy, és nincs mód a feltöltésre, az energia is elfogy. Ha nincs pénz, akkor nincs fűtés, meleg víz vagy energia a meleg ételek elkészítéséhez.”

Az Ofgem árplafonja 29 millió háztartást érint Angliában, Walesben és Skóciában. Ez meghatározza azt a maximális összeget, amelyet a szolgáltatók a gáz és az áram egyes egységeiért felszámíthatnak, de nem a teljes számlát. Ha többet fogyaszt, többet kell fizetnie.

Egy átlagos mennyiségű gázt és áramot használó, közvetlen beszedéssel fizető háztartás éves számlája december 31-ig 1923 font lesz, szemben a korábbi 2 074 fonttal.

A gáz ára 6,89 penny kilowattóránként (kWh), a villamosenergia ára pedig 27,35 penny kWh-nként.

A tipikus számla kiszámításakor azt vették alapul, hogy egy átlagos háztartás 2900 kWh villamosenergiát és 12 000 kWh gázt használ, bár ez a számítás még változhat.

Azok, akik háromhavonta, gyakran csekken fizetik a számlát – ez az úgynevezett normál hitel –, évente 129 fonttal többet fizetnek, mint azok, akik beszedési megbízást használnak. Észak-Írországban más árszabályozási rendszer működik.

Tavaly télen a számlaemelkedés magasabb lett volna, ha a kormány energiaár-garanciája nem korlátozza a tipikus számlát 2500 fontra. Minden háztartás 400 font támogatást is kapott hat hónapon keresztül, de idén a kormány még nem jelentett be hasonló programot.

Múlt héten a Cornwall Insight energetikai tanácsadó cég elemzői azt mondták, hogy a tipikus éves számla az előrejelzések szerint januárban 1996 fontra emelkedik.

A jótékonysági szervezetek attól tartanak, hogy az elmúlt két év magas számláinak kumulatív hatása folyamatos problémákat fog okozni a számlafizetőknek, még akkor is, ha az energiaárak a jövőben csökkennek.

Egy 140 szervezetet és parlamenti képviselőt tömörítő koalíció felszólította a kormányt, hogy fontolja meg egy szociális tarifa bevezetését, amely a legkiszolgáltatottabbaknak segítene az energiaszámlák kifizetésében ezen a télen.

Az energiabiztonsági minisztérium szóvivője szerint a kormány elismeri, hogy a családok a megélhetési költségekkel kapcsolatos kihívásokkal szembesülnek, és célzott támogatást nyújt a legkiszolgáltatottabbaknak.

Elmondták, hogy várhatóan hárommillió háztartás részesül a 150 font értékű meleg otthon kedvezményből, míg több millió kiszolgáltatott háztartás akár 900 fontot is kaphat további megélhetési költségtámogatásként.

Forrás: BBC.com
Fotó: iStock

4.9/5 - (186 szavazat)
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.