Emberi hiba miatt kerültek kiszolgáltatott helyzetbe észak-írországi rendőrök

A Police Service of Northern Ireland (PSNI) rendőrfőnök-helyettese bocsánatot kért, miután a testület összes alkalmazottjának vezetékneve, monogramja, rangja vagy besorolása, munkahelye és osztálya akár három órán keresztül nyilvánosságra került, a magánlakcímüket viszont nem érintette. Egy szakszervezeti képviselő szerint ez azt jelentheti, hogy kénytelenek elhagyni a munkakörüket.

Az Észak-Írországi Rendőrség (PSNI) bocsánatot kért a saját maga által okozott biztonsági résért, miután kedden egy információszabadságra (FOI) vonatkozó kérelemre válaszolva véletlenül közzétette az információt.

A Belfast Telegraph beszámolója szerint a szervezett bűnözéssel foglalkozó egység tagjai, a kikötőkben és repülőtereken állomásozó hírszerző tisztek, a megfigyelési egység tisztjei és a PSNI közel negyven alkalmazottja az MI5 Holywoodban található központjában dolgozik.

A betörés csak néhány órával azután történt, hogy a választási bizottság felfedte, hogy ellenséges szereplőknek sikerült feltörniük a rendszert, és így több mint negyvenmillió választópolgár adatai kerültek nyilvánosságra.

Naomi Long, az Alliance Party képviselője szerint az NI tisztviselői hihetetlenül kiszolgáltatottak lettek, és a legutóbbi betörés komoly kérdéseket vet fel.

A PSNI tisztjei az elmúlt években a republikánus félkatonai csoportok célpontjai voltak, így márciusban Észak-Írországban a terrorfenyegetettségi szintet súlyosra emelték.

Long hozzátette: biztosan voltak olyan tisztek, családtagjaik, a polgári személyzet tagjai és családtagjaik, akik a tegnapi éjszakát nagyon kényelmetlenül töltötték, és olyan módon érezték magukat kiszolgáltatottnak és sebezhetőnek, mint soha korábban.

„Tudjuk, hogy az észak-írországi tisztek a kockázat mértéke miatt gyakran még a családjaikat sem látogathatják meg, amikor a PSNI-hez csatlakoznak. Ha szokatlan nevük van, vagy valamilyen módon beazonosíthatóak, a családjuk is hihetetlenül kiszolgáltatottnak érezheti magát” – emelte ki.

Elmondta, hogy az információs biztos büntetéseket és bírságokat szabhat ki, de a legsürgetőbb kérdés az, hogy ez milyen hatással lesz a tisztekre és családjaikra.

„Miért tárolták ezeket az adatokat egy helyen? Miért nem titkosították? Miért volt egy tapasztalatlan alkalmazott olyan helyzetben, hogy hozzáférhetett ezekhez az adatokhoz? Tekintettel az ilyen adatok érzékenységére, ez önmagában nem ad okot aggodalomra?” – tette fel a kérdést.

Néhány tisztviselő nem biztos, hogy folytathatja

Liam Kelly, az Észak-Írországi Rendőrszövetség (PFNI) elnöke a Sky Newsnak elmondta, hogy vannak olyan rendőrök, akik biztonsági okokból nem tudják majd folytatni a munkájukat, sőt, egyeseknek talán még költözniük is kell. Korábban monumentálisnak nevezte a jogsértést.

„Sok olyan tisztünk van, akik a rendőri munka érzékenyebb területein dolgoznak, ahol a titoktartás fátyla a pajzsuk, mely megvédi őket az egyértelmű kockázattól, amikor a társadalmunk legveszélyesebb embereivel, a terroristákkal és a szervezett bűnözőkkel foglalkoznak” – mondta Jayne Secker a Sky műsorában. – „Számos olyan ember van, aki különösen kiszolgáltatottnak érzi magát, mert a személyazonossága potenciálisan veszélybe kerülhetett, ezért a szolgálatnak nagyon világosan meg kell beszélnie ezekkel a rendőrökkel, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy csökkentsék az adatszegés által okozott károkat, de ugyanígy helyre kell állítani a bizalmat, hogy a szervezet támogatja ezeket a rendőröket, és megvédi a személyazonosságukat” – tette hozzá.

Mit mond a rendőrség?

A PSNI rendőrfőnök-helyettese, Chris Todd bocsánatot kért a legutóbbi jogsértésért. „Az Információs Biztos Hivatalát egy jelentős adatvédelmi incidensről kellett tájékoztatnom, amelyért mi vagyunk a felelősek.”

„Ez elfogadhatatlan!”

Azt mondta, hogy ez emberi hiba eredménye volt, és a folyamatban részt vevő személyek jóhiszeműen jártak el.

Todd hangsúlyozta: az információ tévedésből körülbelül két és fél-három órán keresztül került nyilvánosságra, miután kedd délután fél háromkor közzétették.

Az adatvédelmi incidensre 16 órakor hívták fel a figyelmét, majd egy órán belül eltávolították.

Hozzátette, a szivárgás sajnálatos, és hogy lépéseket tettek annak érdekében, hogy hasonló hiba ne fordulhasson elő még egyszer.

Forrás: Sky News
Fotó: iStock

4.9/5 - (291 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.