Javultak a cégek kilátásai

A vállalatvezetők csaknem fele szerint kedvezőbbek a pénzügyi kilátások, mint az év elején, de továbbra is kiszámíthatatlanok a működési körülmények – közölte az MTI-vel kedden az EY nemzetközi kutatása alapján.

A nemzetközi tanácsadó felmérése szerint a vállalati döntéshozók a geopolitikai konfliktusokat, a gazdasági bizonytalanságot, a jogszabályváltozásokat, a fenntarthatósági követelményeket és a technológiai fejlődést tartják a legjelentősebb kihívásoknak. A nehézségek miatt a megkérdezettek 29 százaléka új forrásokat teremtene elő vagy tartalékokat képezne, hogy ne érje őket felkészületlenül egy váratlan krízishelyzet.

A közlemény szerint a cégvezetők 59 százaléka tervez tulajdonszerzést más társaságokban, 47 százalék pedig arra készül, hogy saját eszközt vagy üzletrészt értékesítsenek a következő 12 hónapban. Közös vállalkozás vagy stratégiai partnerség létrehozását 63 százalék tartja lehetségesnek. A tranzakciókat főképp a technológiai képességek javításával indokolták, de fontosnak tartják a fenntarthatóságot is, 70 százalékuk például ennek megfelelően alakítja a beruházásait. A környezeti és társadalmi felelősségvállalásra a vállalatok döntéshozói a mesterséges intelligenciában látják a megoldást, 88 százalékuk gondolkodik ilyen célú befektetésekben.

Az EY szakértői úgy vélik, hogy a mostani helyzet alkalmas a vállalati tranzakciókra, ezért a helyes tőkefelhasználás nagyon fontos szempont a cégek számára. Amelyiküknek van forrása más társaságok felvásárlására, most megerősítheti a piaci pozícióját. A tanácsadók azt javasolják a cégvezetőknek, hogy mérjék föl az ellátási láncaik helyzetét, a rendelkezésükre álló eszközöket, és törekedjenek a vásárlóik hatékony elérésére.

A felmérés 2023 júniusában és júliusában készült 1200 vezérigazgató megkérdezésével Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Dániában, Dél-Koreában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Indiában, Japánban, Kanadában, Kínában, Luxemburgban, Mexikóban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Svédországban és Szingapúrban.

Fotó: iStock

4.9/5 - (189 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.