Régóta először jelez növekedést a gyáripar

Csaknem két éve először a növekedést jelző sávba emelkedett a brit feldolgozószektor aktivitási mutatója.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) kedden ismertetett havi felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 50,3 volt a februárban mért 47,5 után.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 50,3-as márciusi adat a brit feldolgozó ágazat teljesítményének növekedését mutatja.

A brit feldolgozóipar aktivitási mérőszáma 2022 júliusa óta először jár a visszaesés és a növekedés határát jelző 50-es érték felett.

Az S&P Global/CIPS-felmérés szerint a brit üzleti szektor hangulata is derűlátóbb, mint az utóbbi egy évben bármikor: a feldolgozóipari vállalatok 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy termelésének növekedésére számít a következő tizenkét hónapban, és mindössze 7 százalék tart visszaeséstől. A kibocsátás bővülésében bízó brit gyáripari cégek aránya tavaly április óta nem volt ilyen magas.

Nagy-Britannia technikai recesszióban zárta a múlt évet.

MTI
Fotó: archív

4.9/5 - (194 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.