Hamis értékeléseket használó klinikákra figyelmeztetnek

A BBC vizsgálata szerint hamis Google-értékeléseket használnak egyes orvosi klinikák, hogy növeljék online profiljuk reputációját.

A fogyasztói csoportok szerint a hamis értékelések jelentős és tartós problémát jelentenek, ezért felszólították az internetes cégeket, hogy tegyenek többet a hamis értékelések eltávolítása érdekében, és bírságolják meg a vállalatokat.

A Which? figyelmeztetett, hogy komoly problémát jelenthet, ha valaki hamis értékelés alapján választ orvost. A kormány bejelentette, szigorítja a törvényt a fogyasztók védelme érdekében, a Google pedig közölte, hogy eltávolítja a hamis értékeléseket, melyeket meg lehet vásárolni az interneten: az Amazonon, a Trustpiloton és az App Store-ban is megjelentek már.

A BBC által vizsgált egyik cég a Dr. Amit Patel által vezetett Ipswich Spine Clinic volt. A klinikának 4,9 csillagos értékelése volt a Google-értékeléseken; azonban kiderült, hogy sokan, akik öt csillagot adtak ennek a klinikának, ugyanennek a vállalkozásnak 16 cégét értékelték az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Ausztriában és Kanadában, olyan különböző területekkel kapcsolatban, mint az ingatlanok közvetítése, autójavítás vagy vízipipák.

Az egyik hamis ügyfél a következőket írta: „Dr. Amit briliáns volt… Gyorsan felmérte a helyzetemet, és kidolgozott egy kezelési tervet, úgy éreztem, hogy biztos kezekben vagyok, nagyon ajánlom ezt a helyet”.

Az is kiderült, hogy öten, akik magasra értékelték az Ipswich Spine Clinic-et, negatív megjegyzéseket írtak az egyik helyi versenytársról.

Amikor felvette a BBC a kapcsolatot a klinikával, Dr. Amit Patel elmondta, a marketinget egy indiai cégnek szervezte ki, s nem volt tudomása a Google-on közzétett véleményekről. Hozzátette: a BBC megkeresése óta kérte, hogy a nem valódi értékeléseket távolítsák el.

A vizsgálat a manchesteri Smiles Better fogászati vállalkozásra is kiterjedt.

Az egyik értékelő, Rose Bellamy ezt írta: „annyira boldog vagyok az új mosolyommal. Szuper gyors kiszolgálás, mindenki nagyon segítőkész és kedves volt”.

Ugyanebben a hónapban Bellamy egy ausztráliai költöztető cég, egy svédországi étterem, egy kanadai bevándorlási cég és egy amerikai gyógyfürdő értékelésében is megjelent.

A Smiles Better válaszolt néhány hamis Google-értékelésre, és köszönő üzeneteket írt. A fogászati cég azonban sosem adott választ, amikor a BBC többször is megkereste…

Harry Kind, a Which? munkatársa így vélekedett:

„Elég rossz, ha egy hamis értékelés alapján veszel egy pár ócska Bluetooth-fejhallgatót, de ha megpróbálsz orvosi kezelést végeztetni, és kiderül, hogy az értékelés, amely alapján a létesítményt választottad, hamis volt, annak nagyon komoly következményei lehetnek. Ezek értékesítése, megvásárlása és a platformokon való elhelyezése illegálisnak kellene, hogy legyen, bírsággal kellene szembenézniük. Valamilyen visszatartó erőre van szükség ahhoz, hogy csak úgy ne vásárolhassanak meg egy rakás hamis véleményt, mert jelenleg ez könnyen megtehető”.

A kereskedelmi és üzleti minisztérium szóvivője szerint a kormány a digitális piacokról, teljesítésről és fogyasztókról szóló törvényjavaslata új hatásköröket biztosít majd ennek a helyzetnek a kezelésére.

„Megerősítjük a hamis értékelések elleni törvényt, hogy megvédjük a fogyasztókat, akik becslések szerint évente 23 milliárd fontot költenek online értékelések alapján vásárolt termékekre. Még ebben az évben közleményt teszünk közzé a javaslatainkról, hogy készen álljunk arra, hogy a törvényjavaslat királyi jóváhagyása után végrehajtsuk ezeket, beleértve azt is, hogy a verseny- és piacfelügyeleti hatóság hatáskörrel rendelkezzen az ilyen tisztességtelen kereskedők megbírságolására.”.

A Google közölte, hogy eltávolítja a hamis értékeléseket, és felfüggeszti a hamis fiókokat.

Egy szóvivő azt mondta: „irányelveink világosan kimondják, hogy a véleményeknek valós tapasztalatokon kell alapulniuk, és ha az irányelvek megsértését tapasztaljuk, gyors intézkedéseket teszünk a tartalom eltávolításától kezdve a fiókok felfüggesztésén át akár a peres eljárásokig”.

Fotók: Freepik

4.8/5 - (334 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.