„Rendkívül hatékony a HIV megelőzésére szolgáló gyógyszer”

Az Angliában 24.000 emberen végzett kutatás eredményeit megnyugtatónak nevezték.

„Egy gyógyszer, amely megállítja a HIV-fertőzést a szervezetben, rendkívül hatékony és valós megelőző kezelésnek bizonyult” – erősítette meg egy tanulmány. A PrEP-et már több ezren szedik az egészségügyi klinikákon keresztül. A Terrence Higgins Trust nevű HIV-s jótékonysági szervezet azonban azt szeretné, ha a gyógyszerhez könnyebb lenne a hozzáférés, mivel sokan, köztük nők, nem is tudnak a létezéséről.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA – UK Health Security Agency) – amely a Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trusttal közösen vezette a PrEP Impact Trialt – közölte: ez volt a legnagyobb ilyen jellegű valós vizsgálat.

A kutatást 157 szexuális egészségügyi klinikán végezték Anglia-szerte 2017 októbere és 2020 júliusa között.

A tanulmány szerint a PrEP, más néven preexpozíciós profilaxis alkalmazása 86 százalékkal csökkentette a HIV-fertőzés esélyét. A klinikai vizsgálatok szerint 99 százalékos hatékonyságú volt.

„Ez a vizsgálat tovább bizonyította a PrEP hatékonyságát a HIV átvitelének megelőzésében, és most először mutatta ki a korábbi vizsgálatok által jelzett védőhatást – nagy léptékben és a rutinszerű angliai szexuális egészségügyi szolgáltatásokon keresztül”

– mondta Dr. John Saunders, a tanulmányon dolgozó szexuális egészségügyi és HIV-szaktanácsadó.

A Terrence Higgins Trust HIV jótékonysági szervezet üdvözölte a tanulmány közzétételét, de azt mondta, hogy még többet kell tenni a gyógyszerhez való hozzáférés és a gyógyszerrel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében, különösen egyes kisebbségi csoportok körében.

„Úgy gondoljuk, hogy jelenleg vannak bizonyos közösségek és egyének, akiknek jót tenne a PrEP, de nem jutnak hozzá. Sok nő egyszerűen nem tudja, hogy létezik a PrEP. A jótékonysági szervezet azt kéri, hogy a PrEP a gyógyszertárakban és az interneten is legyen elérhető, hogy minél szélesebb körben lehessen hozzáférni”

– emelte ki Debbie Laycock szakpolitikai vezető.

Dr. Saunders azt is elmondta, bár a gyógyszer klinikai sikere már bizonyított, a tanulmány más fontos információkat is feltárt a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban.

„Korábban nem tudtuk, hogy hányan akarják, szedik-e, vagy meddig maradnak rajta. Most már ismerjük, hogy kiknek írják fel, és a klinikákkal együttműködve megpróbálhatjuk elérni, hogy minél többen szedjék. A valós hatékonyság számos tényezőtől függ, különösen attól, hogy a gyógyszert helyesen szedik-e.”

Az UKSHA szerint a gyógyszer hatékonysága segítene elérni a kormány azon célját, hogy 2030-ra nullára csökkenjen a HIV-fertőzések száma, de ehhez több embernek kellene szednie a gyógyszert.

Dr. Saunders elmondta, hogy bár a meleg és biszexuális férfiak használják leginkább a gyógyszert, más csoportok, például a heteroszexuális nők közül is sokan profitálnának a szedéséből.

A PrEP – amely a már létező HIV-kezelő szereket, a tenofovir-diszoproxilt és az emtricitabint tartalmazza – úgy működik, hogy megakadályozza a HIV bejutását a szervezetbe, és hogy az másolatokat készítsen magáról. Szedhető akár napi tablettaként, akár esemény alapon, a szexuális együttlét előtt.

A döntés, hogy a kezelést 2020-ban széles körben elérhetővé teszik a National Health Service-ben Angliában, részben e kutatás korábbi eredményein, valamint régebbi klinikai vizsgálatok adatain alapult.

BBC.com
Fotó: Freepik, Adobe Stock

4.9/5 - (332 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.