Infláció: 40 éves csúcsra emelkednek az élelmiszerárak Angliában

A megélhetési költségek növekedése szeptemberben 10,1%-ra ugrott, mivel a megélhetési költségek továbbra is sújtják a háztartások költségvetését.

Az infláció – az áremelkedés mértékegysége – a hivatalos adatok szerint visszatért a júliusban elért 40 éves csúcsra, miután az élelmiszerárak megugrottak.

Ez meghaladta a közgazdászok várakozásait, akik 10%-os értéket jósoltak. A Bank of England szerint az infláció idén 11%-on is tetőzhet.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) közölte, hogy a fogyasztói árindex inflációja szeptemberben elérte a 10,1%-ot, miután augusztusban 9,9%-ra csökkent.

A megélhetési költségek emelkedését főként az energiaszámlák és az élelmiszerárak okozták.

A kenyér, a gabonafélék, a hús és a tejtermékek árának emelkedése miatt az élelmiszerárak szeptemberig emelkedtek.

Összességében az élelmiszerárak14,5%-kal ugrottak meg az előző év azonos hónapjához képest, ami 40 éve a legnagyobb éves emelkedést jelenti.

Darren Morgan, az ONS gazdasági statisztikai igazgatója elmondta: „A múlt havi kis csökkenés után az infláció visszatért a nyár elején látott magas szintre.

„Ezeket az emelkedéseket részben ellensúlyozta a benzin árának folyamatos csökkenése, a légitársaságok árai az év ezen időszakában szokásosnál nagyobb mértékben csökkentek, és a használt autók árai is kevésbé meredeken emelkedtek, mint a tavaly tapasztalt nagymértékű emelkedés”

– mondta.

„Bár még mindig történelmi szinten magas az infláció, a vállalkozások előtt álló költségek lassabban kezdenek emelkedni, a nyersolaj ára szeptemberben ténylegesen csökkent.”

A szeptemberi inflációs adatokat általában az állami nyugdíj jövő áprilisi emelésének és egyes juttatások emelésének kiszámításához használják.

Nem világos azonban, hogy a kormány továbbra is ragaszkodik-e ehhez a politikához, vagy a kifizetések alacsonyabb szintű emelésével csökkenti a kiadásokat, az emelést ehelyett a bérekhez kötve.

Forrás: BBC.com

4.8/5 - (136 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.