Váratlanul gyorsult a brit infláció

A várakozásokkal ellentétben gyorsult az éves brit infláció decemberben. A brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a fogyasztói árak átlagosan négy százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban.

Novemberben 3,9 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában. Az elemzői előrejelzések 3,8 százalékos éves inflációt valószínűsítettek decemberre.

Az ONS hangsúlyozza, hogy tavaly február óta először gyorsult az éves brit infláció.

A statisztikai hivatal szerint a decemberi gyorsulás elsődleges oka az alkohol- és dohányáruk átlagosan 12,8 százalékos éves összevetésű drágulása volt.

A dohánytermékek ára 16 százalékkal, a szeszesitaloké 9,6 százalékkal emelkedett a decemberrel zárult tizenkét hónapban, jórészt a jövedéki adók emelése miatt.

Azonban így is a kitűzött határidő előtt, már a 4,6 százalékos októberi éves inflációval teljesült Rishi Sunak miniszterelnök ígérete, hogy 2023 végére a tavalyi év elején mért szint felére csökken az inflációs ütem.

A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és tavaly március között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékkal.

A 2022 októberében elért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött. Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

A tavaly decemberi infláció a gyorsulás ellenére is – a novemberi 3,9 százalékos ütem után – a második legalacsonyabb volt 2021 szeptembere óta.

A Bank of England inflációs célja kettő százalék, vagyis a brit infláció még mindig a kétszerese a jegybanki célszintnek.

A Bank of England 2021 decemberében agresszív szigorítási ciklust kezdett, és az addigi 0,10 százalékos mélységi rekordról tizennégy kamatemeléssel a jelenlegi 5,25 százalékra – 15 éves csúcsra – emelte alapkamatát.

Három legutóbbi kamatdöntő ülésén, szeptemberben, novemberben és decemberben azonban – a brit gazdaság teljesítményének gyengülésére utaló adatokra reagálva – a Bank of England monetáris tanácsa nem módosította irányadó kamatát.

A jegybank kormányzója, Andrew Bailey ugyanakkor nemrégiben kijelentette: túl korai lenne kamatcsökkentésről beszélni mindaddig, amíg az infláció a kétszázalékos célszint felett jár – írta az MTI.

Fotó: Freepik

4.9/5 - (106 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.