Jogi lépésekkel néz szembe az AstraZeneca

Az AstraZeneca a Covid-vakcina miatt jogi lépésekkel néz szembe egy férfival, aki súlyos agysérülést szenvedett, miután 2021 áprilisában beadatták neki az oltást.

A kétgyermekes családapa, Jamie Scott vérrögöt kapott, ami miatt agykárosodást szenvedett és képtelen volt tovább dolgozni. A fogyasztóvédelmi törvény alapján benyújtott kereset azt állítja, hogy a vakcina hibás volt, mivel kevésbé volt biztonságos, mint amit joggal elvárhattak volna – írja a BBC.

Tanulmányok szerint a Covid-vakcinák milliók életét mentették meg.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az AstraZeneca vakcinája biztonságos és hatékony a 18 éves és idősebb egyének számára.

Szigorú előírások

A jogi eljárás legalább egy év múlva kerülhet teljes körű bírósági tárgyalásra.

Még ebben az évben indul egy további, mintegy nyolcvan ember által benyújtott kereset – akik szerint az AstraZeneca-vakcina által okozott kárt szenvedtek –, de várhatóan Scott ügyét tárgyalják meg először.

„A betegbiztonság a legfontosabb prioritásunk, a szabályozó hatóságok egyértelmű és szigorú előírásokkal biztosítják valamennyi gyógyszer, így a vakcinák biztonságos alkalmazását is. Együttérzésünket fejezzük ki mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket vagy egészségügyi problémákat szenvedtek. A klinikai vizsgálatok és a valós adatok alapján a Vaxzevria [a Covid elleni vakcina] folyamatosan elfogadható biztonsági profillal rendelkezik, és a szabályozó hatóságok világszerte következetesen kijelentik, hogy a védőoltás előnyei meghaladják a rendkívül ritka lehetséges mellékhatások kockázatát”

– mondták az AstraZenecánál.

„Teljesen elégtelen”

A kérelmezők közül sokan 120.000 font egyszeri, adómentes fix összegű kifizetést kaptak a kormány oltáskárosodási kifizetési rendszere (Vaccine Damage Payment Scheme – VDPS) keretében, amely kártérítést nyújt a károsultaknak vagy a gyászoló hozzátartozóknak.

Az információszabadságra vonatkozó kérelem alapján kapott hivatalos adatok azt mutatják, hogy a 148 VDPS-kifizetésből legalább 144-et az AstraZeneca vakcina kedvezményezettjei kaptak – számolt be a Daily Telegraph. A jogi lépések középpontjában pedig a VDPS felülvizsgálatára tett kísérlet áll.

Az igénylőknek bizonyítaniuk kell, hogy a vakcina legalább 60 százalékos súlyos rokkantságot okozott. A családok szerint a kártérítés mértéke teljesen elégtelen, és 2007 óta nem is igazították ki az inflációhoz.

2021. április 7-én a Védőoltási és Immunizálási Vegyes Bizottság azt tanácsolta, hogy a 30 év alatti felnőtteknek az AstraZeneca vakcina helyett alternatívát kínáljanak, miután rendkívül ritka vérrögökről érkeztek jelentések nagyon kevés embernél. 2021. május 7-én az iránymutatást úgy módosították, hogy az a 40 év alatti felnőttekre is vonatkozzon.

Scott 44 éves volt, amikor 2021. április 23-án megkapta az AstraZenecát.

„Jamie több mint 250 rehabilitációs kezelésen vett részt szakembereknél, újra meg kellett tanulnia járni, nyelni, beszélni, és memóriaproblémái is voltak. Bár nagyon jól boldogult velük, kogníciós problémái vannak, emellett afáziája, súlyos fejfájása, vaksága. A kormánynak meg kell reformálnia az oltáskárosodások kifizetési rendszerét. Ez jelenleg nem hatékony és igazságtalan. Méltányos kártérítést kell fizetni”

– mondta Kate Scott, Jamie felesége a BBC-nek.

Nonprofit alapon

2021. január 4-én a 82 éves Brian Pinker lett az első ember, aki klinikai vizsgálaton kívül kapta meg az AstraZeneca Covid-vakcináját. Az oltóanyagot Oxfordban kapta meg, mindössze néhány száz méterre a Jenner Intézettől, ahol a vakcinát kifejlesztették. A kormány a vírus elleni küzdelem kulcsfontosságú pillanatának nevezte ezt az eseményt. Az immunizálásra mindössze néhány héttel a Pfizer-BioNTech-oltás bevezetése után került sor.

Az Egyesült Királyságban 2022 szeptemberéig mintegy 53 millió ember kapott legalább egy adag Covid-vakcinát.

Az AstraZeneca nonprofit alapon gyártotta az oxfordi oltóanyagot, mely már az első évben több mint hatmillió életet mentett meg, többet, mint bármely más Covid-oltás – becsülte az Airfinity betegség-előrejelző cég tavaly közzétett független tanulmánya.

Az AstraZeneca-oltóanyag bevezetését követő néhány hónapon belül azonban egy lehetséges mellékhatás, a vérrögök kialakulásának esetei kezdtek felszínre kerülni. Végül azonosították egy, a vakcina által kiváltott immuntrombózis és trombocitopénia (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia – VITT) néven ismert állapotot.

Az esetek olyan ritkák voltak, hogy a globális vizsgálatok során nem azonosították őket.

5/5 - (226 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.