Forgalomba kerülnek a Károly királyt ábrázoló bankjegyek

A III. Károly király arcképét ábrázoló új bankjegyek forgalomba kerültek, de még eltarthat egy ideig, amíg a pénztárcákban is ott lesznek.

A Bank of England új bankjegyei fokozatosan váltják majd fel a megrongálódott bankókat, vagy akkor kerülnek forgalomba, amikor a kereslet megnő.

A király csak a második uralkodó, aki megjelenik ezeken a bankjegyeken: II. Erzsébet királynő 1960-ban szerepelt először.

A vásárlók továbbra is használhatják a jelenleg forgalomban lévő 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyeket, amelyeken a néhai királynő arcképe látható.

A Bank of England jelenlegi polimer bankjegyeinek hátoldala változatlan, amelyeken növekvő sorrendben Sir Winston Churchill, Jane Austen, JMW Turner és Alan Turing szerepel. A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott bankjegyeken más képek szerepelnek, nem pedig az uralkodó.

Az első új bankjegyeket tavaly nyomtatták ki, és a hosszú átfutási idő lehetővé tette, hogy a készpénzelfogadó automatákat frissítsék az új minták felismerésére. A király portréja egy 2013-ban készült kép alapján készült.

A király egy teljes készletet kapott a legalacsonyabb sorszámmal, követve azt a hagyományt, hogy az uralkodó megkapja az új bankjegyek első kiadásait.

A gyűjtők olyan bankjegyeket keresnek, amelyek a lehető legközelebb állnak a 00001-es sorozatszámhoz.

Miközben a király megjelenik a bankjegyeken, a készpénz eltűnhet az életünkből.

A Bank of England londoni székháza

„Ez egy történelmi pillanat, mivel ez az első alkalom, hogy megváltoztatjuk az uralkodót a bankjegyeken. Tudjuk, hogy a készpénz sok ember számára fontos, és elköteleztük magunkat amellett, hogy addig biztosítjuk a bankjegyeket, amíg a lakosság igényli azokat” – mondta Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója.

A Link, az Egyesült Királyság készpénz-hozzáférési és ATM-hálózatára vonatkozó felmérése azonban azt mutatta, hogy a megkérdezettek közel fele (48 százalék) azt mondta, hogy még életében készpénz nélküli társadalomra számít. Ugyanennyien mondták azonban, hogy ez problémás lenne, és a megkérdezettek 71 százaléka mondta azt, hogy még mindig valamilyen szinten függ a készpénztől a mindennapokban.

A Which? fogyasztói szervezet adatai szerint azonban az elmúlt kilenc évben hatezer bankfiókot zártak be, így sok helyen egyáltalán nem maradtak pénzintézetek, és csak korlátozottan lehetett készpénzhez jutni.

Ötven ilyen banki központ – gyakran a posta által üzemeltetett közös helyiség – működik, ahol bármelyik bank ügyfelei készpénzt vehetnek fel és helyezhetnek el, és ahol a különböző pénzintézetek munkatársai hetente egyszer meglátogatják őket.

Az egyik legszokatlanabb ilyen központ a cornwalli Looe kikötővárosban található, egy olyan megyében, amely gazdag kapcsolatokat fűz Károly királyhoz: egy kávézó és örökségvédelmi központ mögött, valamint egy csúcsétterem alatt található, ahol korábban egy mászófal bejárata volt.

Via BBC

4.9/5 - (249 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.