Műtétek százait törölték kibertámadás miatt

Hat nagy londoni NHS-trösztöt érintett a hackertámadás, köztük olyan kórházakat, mint a Guy’s and St Thomas’, a Great Ormond Street és a King’s College Hospital. Már több száz műtétet töröltek.

Egy londoni kibertámadás által érintett háziorvos a Sky Newsnak elmondta, aggódik amiatt, hogy a betegek hosszú és rövid távú károkat fognak szenvedni.

Az egészségügyi szolgálat sürgős felhívást tett közzé O vércsoportú donorok számára a múlt hétfői zsarolóprogram-támadást követően, amely a főváros néhány legnagyobb kórházát érintette.

Dr. James Taylor, a délkelet-londoni Greenwichben található South Street Medical Centre munkatársa a Sky Newsnak elmondta, hogy rendelőjét arra utasították, törölje az összes rutinvérvizsgálatot múlt hétfőn, amikor a Synnovist, az NHS által a vérvizsgálatok elvégzésére szerződött céget hackerek támadták meg.

„Arról tájékoztattak minket, hogy az informatikai rendszerek leálltak a véreredményeink feldolgozásához. Ezért nagyon sürgősen arra kértek bennünket, hogy töröljük az összes vérvizsgálati időpontunkat. Így azonnal le kellett mondanunk az összes klinikánkat. Nem foglalunk több pácienst. És azt mondták, hogy június végéig nem tudunk több beteget felvenni. Szóval várjuk az ezzel kapcsolatos híreket” – mondta Dr. Taylor.

Az alapellátást is keményen sújtotta a támadás. Csak Dr. Taylor praxisa tízezer beteget lát el; közülük egy sem eshet át rutinvérvizsgálaton.

„Mindannyiunknak azt mondták, hogy a sürgős eredményeket még mindig elküldhetjük, de nincs mód arra, hogy elektronikusan adjanak nekünk bármilyen információt. Tehát igen, meg kellett változtatnunk a munkánkat. Felügyelnünk kellett az itt dolgozókat, és el kellett döntenünk, hogy milyen vizsgálatokat végezhetünk, és mit nem, s ez naponta változik.”

A Qilin, egy orosz kiberbűnözői csoport áll a támadás mögött. Dr. Taylor aggódik a pácienseinek okozott rövid és hosszú távú károk miatt.

„Nem, nem és nem! Van kockázat. Mindig van rizikó. Ez már körülbelül egy hete megy, így remélhetőleg nem tart már túl sokáig, mert ha még néhány héttel vagy hónappal tovább késleltetjük ezeket a vizsgálatokat, akkor nyilvánvalóan nő a kockázat. De jelenleg minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy kezeljük a helyzetet, és reméljük, hogy ez egy rövid távú probléma. Nem tudnánk folytatni, és nem végeznénk vérvizsgálatot az embereken. És a vérvizsgálatokat, amelyek talán kissé abnormálisak voltak, meg akarjuk ismételni. Ezeket a dolgokat jelenleg el kell halasztani” – sorolta az orvos.

Dr. Taylor rendelője általában hetente körülbelül 125 vérvizsgálatot kérne. Mivel minden egyes vérvételre négy vizsgálat jut, ez hetente közel 1000 eredményt jelent. És ez csak ebben a rendelőben van.

Greenwichben mintegy 300.000 beteg érintett. Londonban ez a szám sokkal magasabb.

Dr. Taylornak azt mondták, hogy legalább a hónap végéig komoly fennakadásokra kell számítani a szolgáltatásokban. A hátralék felszámolása és a kibertámadás következményeinek felszámolása sokkal hosszabb időt vesz igénybe.

Fotó: Pixabay, archívum

5/5 - (252 szavazat)
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.