Tárgyalásokat kezdeményeznek a várólisták csökkentéséről

A brit egészségügyi miniszter felkérte a walesi és a skót kormányt, hogy vitassák meg, hogyan lehetne a legjobban kezelni az NHS várólistáit, mivel milliók szorulnak kórházi kezelésre szerte az Egyesült Királyságban.

Steve Barclay azzal vádolta őket, hogy egyes esetekben a várakozási idők rosszabbak, mint Angliában, de ők vitatták a számadatokat.

A kórházi várólisták száma Angliában júniusban elérte a 7,57 milliós rekordot.

Az NHS-szolgáltatások (National Health Service – nemzeti egészségügyi szolgálat) decentralizáltak, ami azt jelenti, hogy Skócia, Wales és Észak-Írország irányítja azokat, míg Angliában az Egyesült Királyság kormánya.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a várólisták csökkentését öt prioritása közé sorolta, és azt mondta, hogy az embereknek számon kell kérniük rajta, ha az NHS várólistái Angliában 2025 januárjáig nem csökkennek.

A miniszterelnök azt is elmondta a decentralizált kormányoknak, nyitott arra, hogy a skót és walesi betegeket Angliában kezeljék.

Kérdéses számok

Egyelőre a számok azonban nem a megfelelő irányba mozognak. Mivel tudják, hogy ez a választási kampány idején visszaüthet, a brit kormány miniszterei igyekeznek azzal érvelni, hogy a dolgok nem lennének jobbak a Munkáspárt vagy az SNP alatt sem. A kormány szerint a munkáspártiak alatt Walesben több, mint 73.000 ember vár legalább 77 hetet a kezelésre, az SNP alatt pedig Skóciában több, mint 21.600 legalább 78 hetet várt járóbeteg-, nappali vagy fekvőbeteg-rendelésre. De mind a skót, mind a walesi kormány visszavágott, mondván, hogy nem hasonlítanak össze hasonló adatokat.

„Ahelyett, hogy megpróbálna belekeveredni a decentralizált területekre, az Egyesült Királyság kormánya jobban tenné, ha a határtól délre fekvő egészségügyi ellátás számos problémájának megoldására összpontosítana. Miután a skót kormány tárgyalt a pályakezdő orvosokkal, a mi országunk az egyetlen része az Egyesült Királyságnak, amely idén elkerülte az NHS-sztrájkokat” – mondta Michael Matheson skót egészségügyi miniszter.

A walesi kormány szóvivője pedig kiemelte, a hosszú várakozási idők minden hónapban csökkennek Walesben, és az elmúlt évben több mint a felére apadtak.

„A várólisták általános növekedése az elmúlt 12 hónapban kisebb volt Walesben, mint Angliában”.

Utóbbiban a kórházi kezelésekre várakozók száma júniusban több mint hárommillióval volt magasabb, mint a járvány előtt, és elérte a 7,57 millió főt. A várólistán lévők közül több, mint 383 ezren legalább egy éve várakoznak.

Politikai csaták színtere

Barclay felkérte az Egyesült Királyság egészségügyi minisztereit, hogy vitassák meg, hogyan lehet az egészségügyi adatokat összehasonlíthatóbbá tenni, és milyen tanulságokat lehet levonni az egyes nemzetek eltérő megközelítéseiből. A találkozóra meghívták az észak-írországi hivatalos partnereket is, mivel működő kormányuk nincs.

Bár a közös kihívások és megoldások megvitatásának lehetnek előnyei, az egészségügyet a világjárvány óta politikai támadási felületként használják.

Mivel az Egyesült Királyság egyes részein különböző pártok irányítanak, a látszólag jó szándékú leveleket és a kormányok közötti találkozókat gyakran arra használták fel, hogy burkoltan egymás véleményét támadják.

A brit kormány bennfentesei évek óta fontolgatják, hogy az Egyesült Királyságban központilag tárolt, összehasonlíthatóbb adatokat kellene létrehozni az NHS teljesítményéről. Ha ez megtörténne, talán könnyebben kiderülne, hogy a támadások közül melyik – vagy melyik nem – valóban indokolt – számolt be a bbc.com.

Wes Streeting, a Munkáspárt árnyék egészségügyi minisztere így nyilatkozott:

„Mi lesz a következő, a konzervatívok tanácsot adnak a jelzáloghitelek költségeinek csökkentésére? Az egyetlen tanács, amit a toryk tudtak adni, az az, hogyan tegyék tönkre az NHS-t, és hogyan okozzák történelmének legnagyobb sztrájkjait.”

4.8/5 - (224 szavazat)
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.