A laboratóriumban termesztett hús- és zöldségtermékek közelebb kerülhetnek az Egyesült Királyságban történő fogyasztás engedélyezéséhez, mivel az élelmiszer-biztonsági felügyelet kutatni fogja őket, hogy megbizonyosodjon arról, biztonságosak.
A sejtkultúrás termékek (Cell-cultivated products – CCP) olyan új típusú élelmiszerek, amelyeket a hagyományos mezőgazdasági módszerek – például állattenyésztés vagy növény- és gabonatermesztés – alkalmazása nélkül állítanak elő.
Vonzerejük a fogyasztók és a befektetők számára egyaránt a nyilvánvaló fenntarthatóságukban rejlik, mivel nem igényelnek hatalmas földterületeket, miközben az állattartásból származó üvegházhatású gázok kibocsátása is csökken.
A tudomány és a technológia felhasználásával a növényekből vagy állatokból származó sejteket ellenőrzött környezetben termesztik, hogy az új terméket előállítsák.
Az Egyesült Királyságban jelenleg nincsenek emberi fogyasztásra engedélyezett CCP-k.
Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (Food Standards Agency – FSA) az Élelmiszer-szabványügy Skóciával (Food Standards Scotland) közösen nyerte el azt a pályázatot, amelynek keretében a kormány mérnökbiológiai alapjából 1,6 millió font támogatást nyertek a kétéves programra.
A finanszírozás bejelentésekor az FSA azt mondta, meg kell ismerni ezeket a termékeket és előállításuk módját, hogy megbizonyosodjanak arról, biztonságosan fogyaszthatók.
„Ez az információ lehetővé teszi számunkra, hogy jól tájékozott és időszerűbb tudományos és bizonyítékokon alapuló ajánlásokat tegyünk a termékbiztonsággal kapcsolatban, és olyan kérdésekre válaszoljunk, amelyekre választ kell kapnunk, mielőtt bármelyik CCP forgalomba kerülhet. Lehetővé teszi számunkra azt is, hogy jobban eligazítsuk a vállalatokat abban, hogyan állítsák elő a termékeket biztonságos módon, és hogyan bizonyítsák ezt számunkra.”
Robin May professzor, az FSA tudományos főtanácsadója elmondta, az egyik legfontosabb feladatuk annak biztosítása, hogy a fogyasztók megbízhassanak az új élelmiszerekben.
„A CCP sandbox program lehetővé teszi a biztonságos innovációt, és lehetővé teszi számunkra, hogy lépést tartsunk az élelmiszeripar által használt új technológiákkal, hogy végső soron a fogyasztók számára a biztonságos élelmiszerek szélesebb választékát nyújthassuk” – emelte ki May.
via Sky News
Illusztráció: Pixabay