London tiltakozik Kínánál

Tiltakozott a brit kormány Kínánál a Nagy-Britannia elleni kém- és kibertevékenység miatt. Kína londoni nagykövetsége nem sokkal később példátlanul erőteljes hangvételű nyilatkozatban utasította vissza a vádakat – jelentette az MTI londoni tudósítója.

A brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint a tárca bekérette Kína londoni nagykövetét, akivel határozott hangvételű nyilatkozatban közölték, hogy elfogadhatatlan a Kína által Nagy-Britanniával szemben tanúsított magatartás, beleértve a kibertámadásokat és a kémhálózati tevékenységet.

A hivatalos keddi brit tiltakozás közvetlen előzményeként a Scotland Yard előző nap bejelentette, hogy a brit nemzetbiztonsági törvény alapján vádat emeltek három ember ellen külföldi hírszerző szolgálatnak nyújtott segítség címén. A vádlottak a hatósági gyanú szerint a kínai irányítású hongkongi különleges közigazgatási terület hírszerzése számára gyűjtöttek információkat december óta. A Scotland Yard ismertetése szerint a vizsgálatot a londoni rendőrség terrorizmusellenes parancsnoksága irányítja.

Az egyik vádlott a brit határrendészet tisztviselője, a másik a londoni belügyminisztérium bevándorlási részlegén dolgozott, és korábban hat évig a brit királyi tengerészgyalogság katonája volt, harmadik társuk egykor hongkongi rendőr volt, majd hongkongi kereskedelmi képviseleti tevékenységet végzett Londonban.

Kedd este Kína londoni nagykövetsége hivatalos nyilatkozatban minősítette megalapozatlannak és rágalmazónak a kínai kiber- és kémtevékenységről megfogalmazott brit vádakat. A diplomáciai képviselet szerint Cseng Cö-kuang nagykövet a londoni külügyminisztériumban tartott találkozón határozottan felszólította a brit kormányt arra, hogy hagyjon fel Kína-ellenes politikai manővereivel, térjen le a kínai-brit kapcsolatokat fenyegető „veszélyes ösvényről”, és ne terjesszen további hazugságokat az úgynevezett kínai fenyegetésről.

„A brit fél önkényes módon kínai állampolgárokat zaklat és vesz őrizetbe nemzetbiztonsági okok ürügyén, ez azonban súlyos provokáció Kínával szemben, súlyos mértékben ellentmond a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáinak, és ezért teljesen elfogadhatatlan” – áll Kína londoni nagykövetségének keddi állásfoglalásában.

A rendkívül éles hangú nagykövetségi nyilatkozat szerint határozott válaszlépések követnének bármiféle olyan brit kormányzati lépést, amelynek célja a beavatkozás Kína belügyeibe és a kínai érdekek sérelme.

Anne Keast-Butler, az elektronikus kommunikáció lehallgatására és hírszerzési elemzésére szakosodott brit figyelőszolgálat (GCHQ) vezérigazgatója ugyanakkor a Cyber UK címmel Birminghamben rendezett keddi kiberbiztonsági konferencián kijelentette: Kína valódi és egyre nagyobb kiberkockázatot jelent Nagy-Britannia számára, és a GCHQ jelenleg több erőforrást fordít Kínával kapcsolatos tevékenységére, mint bármelyik másik feladatára.

A londoni alsóház hírszerzési és biztonsági bizottságának legutóbbi átfogó helyzetértékelése szerint a kínai hírszerzés kiterjedt és agresszív érdeklődést tanúsít Nagy-Britannia és a külföldi brit érdekeltségek iránt, és válogatás nélkül gyűjti a titkosított és szabadon hozzáférhető információkat. A 222 oldalas szakbizottsági jelentés egyik fő megállapítása szerint Nagy-Britannia nemzetbiztonságára ez a globális kiterjedésű kínai tevékenység jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Fotó: iStock

4.9/5 - (249 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.