Több száz postán szünetel a szelvények és sorsjegyek értékesítése

Az Egyesült Királyságban a postahivatalok ötöde felhagy a lottószelvények és kaparós sorsjegyek árusításával – közölte az üzemeltető.

Tavaly a Post Office megszüntette a National Lotteryvel kötött csoportos szerződését, és a fiókok szabadon dönthettek arról, hogy tartanak-e ilyen termékeket.

Az Allwyn – amely napokkal ezelőtt vette át a lottó üzemeltetését – szerint az okok a vallási meggyőződésektől kezdve az alacsony eladásokig terjednek.

Az egyik postamester azonban azt mondta, hogy jelentős összeget veszített volna, ha továbbra is árulja őket.

Az alpostamesterek országos szövetsége (NFSP) szerint sokak számára a kaparós sorsjegyek jelentik a problémát.

„Még mindig árulnánk [lottót], ha nem lennének a kaparósok” – mondta Calum Greenhow, aki feleségével együtt egy skóciai postahivatalt vezet, egyben az NFSP vezérigazgatója.

A korábbi csoportos szerződés értelmében a posta fedezte a kártyák költségeit, most azonban minden egyes fióknak magának kell fizetnie azokat. Mivel körülbelül hathetente frissítik a kártyákat, Greenhow szerint az eladatlan árukészleten való veszteséget kockáztatják.

A Szerencsejáték Bizottság szabályai szerint pedig a kiskereskedők nem árulhatnak lottószelvényeket anélkül, hogy kaparós sorsjegyeket is tartanának.

Az új lottóüzemeltető Allwyn szóvivője a PA hírügynökségnek elmondta, hogy a korábban Nemzeti Lottó-termékeket forgalmazó 5800 fiókból 900 nem jelentkezett a folytatásra. Szerintük több mint 600-an döntöttek úgy, hogy nem folytatják, míg 200-an megyei bírósági ítéletek miatt nem is tudták volna.

A posta közölte, hogy tavaly a postamesterek kérésére szüntette meg a csoportos szerződést, akik teljes jutalékot akartak kapni az eladásokból – korábban a posta minden egyes tranzakcióból körülbelül 1 százalékot vett fel. Állítják: az elmúlt évet azzal töltötték, hogy támogatták a postamestereket az új lottószolgáltatóra való átállásban.

Az Allwyn új vezérigazgatója, Andria Vidler elmondta, a túlnyomó többség csatlakozott az új engedélyhez, és úgy véli, hogy a lottótermékek vonzzák az embereket. „A kiskereskedők ezt valódi ösztönzésnek tekintik, hogy az emberek kimozduljanak” – mondta.

A vállalat 10 évre szóló lottóüzemeltetési engedélye február 1-jén kezdődött. A cég a Camelottól vette át a lottót, amely a játék 1994-es elindítása óta működtette.

A világ egyik legnagyobb lottójátéka, a National Lottery több mint 48 milliárd fontot gyűjtött össze jótékony célokra az Egyesült Királyságban.

BBC News
Fotó: iStock

4.8/5 - (339 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.