„Még egyetlen trópusi fát sem sikerült megmenteni”

Az Egyesült Királyságba még mindig importálnak marhahús-, szója- és pálmaolajtermékeket. A kampányolók azzal vádolják a kormányt, hogy nem tartja be a 2021-es koppenhágai Cop26 klímacsúcson tett ígéreteit – írja a The Guardian.

A kormány ígéretei ellenére az Egyesült Királyságba még mindig importálnak marhahús-, szója- és pálmaolajtermékeket, amelyek az erdőirtást ösztönzik, és az adatokból kiderült, hogy ennek a gyakorlatnak vége lesz.

A kampányolók bírálták a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztériumot (Defra), amiért nem vezetett be olyan gyakorlatokat, amelyek megakadályoznák az olyan területekről származó termékek behozatalát, ahol magas az erdőirtás aránya. Mindez annak ellenére történt, hogy a kormány a 2021-es koppenhágai klímakonferencián ígéretet tett a szabályok bevezetésére.

A 2021. évi környezetvédelmi törvény bevezette a külföldön illegálisan erdőirtott földeken termelt áruk felhasználásának tilalmát, de ez nem lépett hatályba, mert a Defra elmulasztotta közzétenni a rendszer hatálya alá tartozó áruk listáját.

„A környezetvédelmi törvényt nagy felhajtással fogadtuk el, nem utolsósorban azért, hogy a Cop26-on világelsőként mutatkozhassunk be… és ez egy valóban mérföldkőnek számító törvény volt, amelynek célja, hogy az árutermelés által okozott illegális erdőirtást kivonjuk az ellátási láncainkból. A törvény elfogadása óta azonban gyakorlatilag semmi előrelépés nem történt, és még egyetlen trópusi fát sem sikerült megmenteni. Magától értetődőnek kellene lennie, hogy nincs megoldás az éghajlatváltozásra, sőt, nincs jövője fajunknak, ha nem állítjuk meg a világ nagy erdeinek pusztulását. A kormánynak tehát abba kell hagynia a késlekedést és a fordulatokat, és neki kell állnia a munkának” – mondta Zac Goldsmith korábbi környezetvédelmi miniszter.

Pálmaolaj-szüret

A Global Witness és a Trase által végzett vizsgálat megállapította, hogy az Egyesült Királyság még mindig hét olyan árucikket importál, amelyek kapcsolatban állnak az erdőirtással, köztük pálmaolajat, szóját és szarvasmarha-termékeket.

A 2021 novembere és 2023 júliusa közötti időszakban az Egyesült Királyságba irányuló importhoz kapcsolódó erdőirtás becsült összterülete 20.400 hektár, amelyből a pálmaolajhoz 8.800 hektár, a szójához 3.470, a szarvasmarha-termékekhez pedig 2.950 kapcsolódik.

A kutatók szerint ezek a számok valószínűleg alulbecsültek, mivel a nyers árukat, és nem az összetevőket tartalmazó feldolgozott termékeket, például csokoládét tartalmazzák.

A kampányolók szerint az Egyesült Királyság rendszere gyengébb, mint az EU-é, amely az erdőirtásra és -pusztulásra is kiterjed. A monarchia tilalma csak az illegális erdőirtásra vonatkozik.

„A kormány két éve tétovázik, hogy mely erdőirtást okozó árucikkeket vonja be a szabályozásba. Ez idő alatt a trópusi erdőket továbbra is pusztították, hogy terményeket termesszenek és szarvasmarhákat legeltessenek. És ennek a terméknek egy része az Egyesült Királyságban kerül értékesítésre. Ez a késlekedés megfertőzi az Egyesült Királyság lakosságának termékeit – a tányérunkon lévő marhahústól a samponunkban lévő pálmaolajig. A kormánynak meg kellene hallgatnia a brit kiskereskedőket, és teljes mértékben igazodnia kellene az erdőirtásról szóló uniós rendelethez, amely az összes erdőveszélyes árucikkre vonatkozik” – mondta Veronica Oakeshott, a Global Witness erdészeti kampányának vezetője.

Hozzátette: felháborítónak tartja, hogy a Defra nem ad zöld utat az egyszerű szabályozásoknak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megállítsák az erdőpusztítás Egyesült Királyságba történő importját. Szerinte, ha az Egyesült Királyság vezető szerepet akar játszani az éghajlatvédelemben, akkor most kell cselekednie.

A Defra szóvivője így nyilatkozott: „a kereskedelmi célú erdőirtás túlnyomó többsége a termelő országok törvényeinek megsértésével történik, ezért a környezetvédelmi törvényünk világelső átvilágítási jogszabályokat tartalmaz, amelyek segítenek az illegális tevékenység leküzdésében, és megszabadítják ezeket a termékeket az Egyesült Királyság kiskereskedelmi polcairól. Következő lépéseinket hamarosan meghatározzuk.”

Azt is elmondta, megközelítésük a termelő országokkal való partnerségen alapul, és erősíteni fogja a termelő országok kormányainak erőfeszítéseit a fenntartható erdő- és földhasználat biztosítása érdekében.

Fotó: iStock

5/5 - (115 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.