Hatályba lép a műanyag evőeszközök tilalma

Anglia-szerte vasárnap lép életbe az egyszer használatos műanyagtermékek egy részének tilalma.

Az új szabályok értelmében az üzletek és a vendéglátóipari vállalkozások többé nem kínálhatnak műanyag evőeszközöket, lufipálcákat és polisztirol poharakat – adta hírül a BBC.

A kormány szerint ez újabb lépés a szemét elleni küzdelemben, hogy „megvédjük a környezetet a műanyagszennyezéstől”.

A tanácsok azonban figyelmeztettek: egyes cégek nem állnak készen a változásra.

A kormány adatai szerint Angliában évente mintegy 1,1 milliárd egyszer használatos tányért és több mint négymilliárd műanyag evőeszközt használnak.

E termékek túlnyomó többsége nem hasznosítható újra, és a hulladéklerakókban több száz évbe is beletelhet, mire biológiailag lebomlanak.

Vasárnaptól néhány új korlátozás vonatkozik az egyszer használatos műanyag tányérok, tálak és tálcák forgalmazására is – de az elviteles éttermek és más, előre csomagolt élelmiszereket árusító vállalkozások számára kivételek vannak érvényben.

Az új szabályok, amelyeket először januárban jelentettek be, részét képezik annak a szélesebb körű célnak, hogy 2042-re megszűnjön az elkerülhető műanyaghulladék keletkezése.

Rebecca Pow környezetvédelmi miniszter elmondta, „világelsőként” a kormány már bevezette a szívószálak, keverőpálcikák és vattapálcák betiltását, valamint a hordtáskákra kivetett díjakat és a nagyméretű műanyag csomagolások behozatalára kivetett ipari adót.

A miniszter szerint a legújabb tilalom segít csökkenteni a szemét mennyiségét, megvédve a környezetet. Továbbá megakadályozza, hogy a műanyagszennyezés beszennyezze az utcákat és veszélyeztesse az élővilágot.

A szabályok az Egyesült Királyság különböző részein eltérőek, de Wales és Skócia az Angliában hatályba lépő szabályokhoz hasonló politikát folytat.

Az angliai tilalmat a helyi kereskedelmi szabványok tisztviselői fogják betartatni, de a tanácsokat képviselő testület figyelmeztetett, egyes vállalkozások és vásárlók nem tudnak a változásról.

Darren Rodwell, az LGA környezetvédelmi szóvivője elmondta, ez egy értékes politika a hulladékcsökkentés érdekében, de „még mindig van mit tenni”.

Egyes környezetvédő aktivisták bírálták a kormányt, amiért nem vezettek be szélesebb körű korlátozásokat a műanyag termékekre.

Anna Diski, a Greenpeace UK műanyagokkal foglalkozó kampányfelelőse a BBC-nek úgy nyilatkozott: „a néhány évente néhány egyszer használatos műanyag termékre vonatkozó jelképes tiltó törvényhozás teljesen alkalmatlan a probléma nagyságrendjéhez képest”.

„A kormánynak a darabos megközelítés helyett a probléma forrásánál kell kezelnie a problémát, és komoly stratégiát kell kidolgoznia a műanyagtermelés mennyiségének csökkentésére” – hangsúlyozta.

Fotó: iStock

5/5 - (227 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.