Háromnapos munkabeszüntetést hirdettek a vasutasok

Több ezer vasúti dolgozó fog sztrájkolni júliusban három napon át a bérek és a munkakörülmények miatt régóta tartó vita részeként. Az RMT (National Union of Rail, Maritime and Transport Workers – Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési Dolgozók Országos Szakszervezete) közlése szerint 14 vasúti cégnél hirdettek sztrájkot július 20-ra, 22-re és 29-re.

Megrekedtek a vasúttársaságokkal és a kormánnyal folytatott tárgyalások. Előbbiek azt mondták, az akció teljesen szükségtelen, és sürgették a szakszervezetet, hogy terjessze fel tagjainak a legutóbbi bérajánlatot. Az RMT azonban azt közölte: húszezer tagja, köztük őrök, vonatvezetők és pályaudvarok dolgozói sztrájkba lépnek, miután a vasúttársaságok nem tettek újabb ajánlatot. A szakszervezetek a megélhetési költségek gyors emelkedése miatt több fizetést követelnek, de a vasúttársaságok azt mondták, a feltételek terén tett engedmények nélkül nem fizetnek többet.

A korábbi sztrájkok komoly fennakadásokat okoztak.

A szervezet főtitkára, Mick Lynch azt mondta, hogy a vasúttársaságok és a kormány semmilyen kísérletet nem tettek arra, hogy találkozókat szervezzenek, vagy olyan tisztességes ajánlatot tegyenek, amely segíthetne a tárgyalásos megoldás elérésében.

„A kormány továbbra is béklyóba veri a vállalatokat, és nem engedi, hogy olyan csomagot terjesszenek elő, amely rendezni tudja ezt a vitát”.

A legutóbbi sztrájk időpontjai egybeesnek a sporteseményekkel, köztük krikettmeccsekkel és golfbajnoksággal.

A szakszervezetek szerint valamennyi bérajánlásnak követnie kell a megélhetési költségek emelkedését. Az infláció jelenleg 8,7 százalékos az Egyesült Királyságban. A vasúttársaságokat képviselő Rail Delivery Group (RDG) legutóbbi béremelési ajánlata 5 százalékos, 2022-re visszamenőleges béremelést tartalmazott.

A szakszervezeteknek ezután bele kellene egyezniük a reformokba, mielőtt a tagok egy második évi százalékos béremelést kaphatnának, amelyről az egyes üzemeltetőkkel tárgyalnának.

A BBC úgy tudja, hogy a vasúttársaságok hajlandóak tárgyalni az RMT-vel, de azt akarják, hogy a szakszervezet a további lépések előtt terjessze elő tagjainak a legutóbbi bérajánlatot.

Az RDG szerint a további sztrájkok teljesen szükségtelenek, és az RMT csak annyit ért el, hogy tagjai több pénzt veszítettek, mint amennyit a bérajánlatok alapján kaptak volna.

„Már három ajánlatot tettünk, amelyeket az RMT vezetősége meggyőző magyarázat nélkül blokkolt” – mondta egy szóvivő.

Egy magas rangú vasúti forrás szerint a szakszervezeti tagok eddig 2000 fontnyi fizetést veszítettek a sztrájk miatt.

„A tárgyalások nem vezettek semmire. Kompromisszumot kötöttünk a fizetés, a munkahelyek védelme és olyan kérdések tekintetében, mint a csak mozdonyvezetővel közlekedő vonatok. Semmi sem elég, minden egyes ajánlatunkat elutasították. (…) Nincs több »váltságdíj-követelés«, az iparágnak változnia kell a túléléshez.”

A közlekedési minisztérium szerint a sztrájkok nemcsak a két ikonikus nemzetközi sporteseményt, hanem az iskolai nyári szünet kezdetén a családokat is megzavarják.

„Egy évnyi sztrájk után az utasok és a vasúti dolgozók egyaránt belefáradtak abba, hogy a szakszervezeti főnökök politikát játszanak az életükkel” – mondta egy szóvivő. „A kormány segített a vasúttársaságoknak tisztességes és észszerű béremelési ajánlatokat tenni, amelyek nagyvonalú növekedést biztosítanának a vasúti dolgozóknak a fizetésben. A szakszervezeti vezetőknek helyesen kellene cselekedniük, és lehetőséget kellene adni tagjaiknak, hogy szavazhassanak ezekről a bérajánlatokról.”

A sztrájk bejelentésére azon a napon került sor, amikor a Bank of England kormányzója, Andrew Bailey azt mondta, hogy a béremelések nem folytatódhatnak az eddigi ütemben, ha az infláció csökkenését akarják elérni, és megismételte a pénzintézet felhívását a munkavállalók visszafogására.

A szakszervezet munkabeszüntetése egy évvel ezelőtt kezdődött, és a múlt hónapban a tagok újabb hat hónapos akcióról szavaztak.

A UK Hospitality ágazati csoport szerint a vasúti sztrájkok súlyos csapást jelentenek a kocsmák, bárok és éttermek számára is.

„A sztrájk okozta zavarok az elmúlt évben már 3,25 milliárd font elmaradt forgalmat jelentettek a vendéglátóiparnak, és ez a szám kétségtelenül növekedni fog a sztrájknapok miatt” – mondta a csoport vezérigazgatója, Kate Nicholls.

Fotók: Pixabay

4.9/5 - (126 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.