Megállapodtak a brit-északír vámellenőrzés minimalizálásáról

Megállapodás született szerdán a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti árukereskedelem vámellenőrzésének minimalizálásáról. Ez volt a feltétele annak, hogy a Demokratikus Unionista Párt (DUP), a legnagyobb északír britpárti protestáns politikai erő beleegyezzen a csaknem két éve nem működő észak-írországi önkormányzatiság helyreállításába.

A britellenes katolikus és a koronahű protestáns pártok alkotta felekezetközi belfasti önkormányzat 2022 februárja óta nem működik. Ennek elsődleges oka az, hogy a radikálisan EU-szkeptikus DUP nem fogadta el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi záradékát. E záradék célja az, hogy az Ír Köztársaságba – vagyis az Európai Unió egységes belső piacára – ne kerülhessen át ellenőrizetlen termék, főleg élelmiszer és gyógyszer Észak-Írország területéről.

E cél érdekében a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló kereskedelmet kell eseti ellenőrzésnek alávetni, de a DUP álláspontja szerint ez a megoldás kikezdi Észak-Írország alkotmányos helyzetét az Egyesült Királyságon belül, mivel vámhatárt emel Nagy-Britannia és Észak-Írország közé.

Észak-Írország nem része az Anglia, Skócia és Wales alkotta Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

A brit kormány szerdán közzétett 80 oldalas megoldási tervezete – amelyet jóváhagyott a Brexit-szabályok betartását ellenőrző brit-EU vegyesbizottság is – intézkedik az Egyesült Királyság belső piaci garanciarendszerének létrehozásáról.

A garanciarendszer a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom több mint 80 százalékát gyakorlatilag automatikusan abba a termékkategóriába sorolja, amelynek esetében nem áll fenn az a kockázat, hogy az e kategóriába tartozó áruk átkerülnek az EU egységes belső piacára.

Az áruforgalomnak ez a része így hivatalosan az Egyesült Királyság belső piaci rendszerén belül marad, és a továbbiakban nem kell ellenőrzésnek alávetni.

A megállapodás az észak-írországi termékek számára akadálytalan hozzáférést biztosít az Egyesült Királyság összes többi piacához – adta hírül az MTI.

A Brexit óta Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határa az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára. Ezen az egykor katonai szigorral őrzött határon az észak-írországi felekezeti konfliktus rendezését elindító 1998-as nagypénteki megállapodás egyik legfőbb vívmányaként jó ideje semmiféle ellenőrzés nincs, és e határ nyitottságának megőrzése végett van szükség a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem külön szabályozására.

Fotó: iStock

4.9/5 - (314 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.