Nőnek a megélhetési költségek miatti félelmek

Az áremelkedés mértéke szeptemberben 40 éves csúcsot döntött, a BBC felmérése szerint a megélhetési költségek miatti aggodalom is folyamatosan nő.

A gabonafélék, a tej és a sajt ára, valamint az energiaszámlák és a közlekedési költségek egyaránt emelkedtek.

A megkérdezettek 85%-a aggódik a megélhetési költségek emelkedése miatt, szemben a januári felméréssel, ahol ez az érték mindössze 69% volt.

A megkérdezettek válaszai alapján a legtöbben úgy próbálnak meg spórolni, hogy elhalasztják a fűtés bekapcsolását.

A 4 132 fő megkérdezésével készült felmérés szerint az élelmiszerek, az üzemanyag és az energia növekvő költségei dominálnak a növekvő költségekkel kapcsolatos félelmek között.

A Savanta Comres BBC számára készített felmérésében a megkérdezettek csaknem fele (47%) azt mondta, hogy az energiaszámlák jelentik a legjelentősebb költségnövekedést a háztartásban.

A megkérdezettek közül 10-ből 9-en azt is elmondták, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek az áramtakarékosságra, így kevesebbet használják az otthoni világítást is.

A felmérést e hónap elején végezték, mielőtt Jeremy Hunt kancellár visszavont néhány adócsökkentést. A kancellár azt mondta, hogy az energiaszámlákhoz nyújtott támogatás egyesek számára korlátozott lesz, és további kormányzati kiadáscsökkentésekre is figyelmeztetett.

A megkérdezettek több mint fele (56%) azonban arra számít, hogy pénzügyi helyzete romlani fog a következő hat hónapban. Januárban ez az arány 30% volt.

A válaszadók nagy része azt is kiemelte, hogy a kormányzati támogatást nem érzik elegendőnek ahhoz, hogy segítsen a megemelkedett költségek kifizetésében.

A megélhetési költségek jelenleg majdnem 40 éve a leggyorsabb ütemben emelkednek, amit az energia- és élelmiszerárak erőteljes növekedése okoz.

Az Egyesült Királyságban a szeptemberi inflációs adatokat általában az állami nyugdíj jövő áprilisi emelésének és egyes juttatások emelésének kiszámításához használják. Nem világos, hogy a kormány továbbra is ragaszkodik-e ehhez a politikához, vagy a kifizetések alacsonyabb szintű emelésével, a bérekhez való igazítással csökkenti majd a kiadásokat.

Forrás: BBC.com

 

5/5 - (293 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.