Évente osztanák ki az engedélyeket

A kormány tervei szerint az északi-tengeri olaj- és gázprojektek engedélyeit évente fogják kiosztani – adta hírül a BBC.

Jelenleg nincs meghatározott időszak az engedélyezési fordulók között, de ez változna a keddi királyi beszédben bejelentendő törvényjavaslat értelmében.

A miniszterek szerint a projekteknek meg kell felelniük a nettó nullás céloknak, és azt állították, hogy a politika garantálja az energiabiztonságot.

A Greenpeace szerint az olaj- és gázkitermelés visszalépés lenne, és megfogadta, hogy bírósági úton fog küzdeni az új engedélyek ellen.

A munkáspártiak azt mondták, hogy tiszteletben tartják a következő választások előtt kiadott engedélyeket, de hatalomra kerülésük esetén nem engedélyezik újak kiadását.

Az energiabiztonsági és nettó zéró minisztérium szóvivője szerint az új politika a tengeri kitermelési engedélyekre vonatkozik majd.

Az olaj- és gázmezők feltárására irányuló kérelmeket egy független szabályozó szerv, az Északi-tengeri Átmeneti Hatóság (NSTA) bírálja el.

Az Offshore Energies UK szakmai szervezet szerint az Északi-tengeren alig 300 aktív olaj- és gázmező van. Ezek több mint fele azonban 2030-ra leállítja a kitermelést.

A jelenlegi engedélyezési kör tavaly októberben indult, az első 27 engedélyt e hónap elején adták ki.

A kormány szerint azonban az Egyesült Királyságnak még akkor is szüksége lesz olajra és gázra az energiaszükségleteinek kielégítéséhez, ha 2050-re teljesíti a szén-dioxid-kibocsátás nullára vonatkozó célkitűzését.

A kormány azzal is érvel, hogy a külföldről történő energiaimport összességében több kibocsátást eredményez, miközben a monarchia energiabiztonsága miatt olyan „ellenséges külföldi rezsimektől” függ, mint Oroszország.

A várakozások szerint az éves engedélyezési eljárást előíró új törvény szerepel majd a királyi beszédben, amelyben az uralkodó ismerteti a kormány előttünk álló évre vonatkozó törvényalkotási terveit.

Az engedélyezési fordulóra csak akkor kerülne sor, ha az Egyesült Királyság az előrejelzések szerint több kőolajat és földgázt importálna külföldről, mint amennyit belföldön kitermel. A brit gáztermeléshez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátásnak is alacsonyabbnak kellene lennie, mint az importált cseppfolyósított földgázból származó egyenértékű kibocsátásnak.

Ez a két teszt jelenleg része a kormány által az új engedélyekre vonatkozó éghajlati teszteknek, amelyeket éghajlati kompatibilitási ellenőrzőpontként ismerünk. A törvényjavaslat azonban jogilag kötelezővé tenné őket.

Ed Miliband, az energiabiztonságért és a nettó zéróért felelős árnyékminiszter mutatványnak minősítette a terveket.

„Nagy-Britanniában már most is rendszeresen adunk ki északi-tengeri olaj- és gázipari engedélyeket, és éppen a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk vezetett az elmúlt generáció legsúlyosabb megélhetési válságához” – mondta.

Fotó: Freepik

4.9/5 - (311 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.