Blokkolták az öngyilkossági fórumot

Korlátozta a hozzáférést az Egyesült Királyságban élő felhasználók számára egy öngyilkosságpárti fórum az online szabályozó hatóság nyomására.

A fórum, amelyet nem nevezett meg cikkében a BBC, több, mint ötven brit halálesettel hozható összefüggésbe – a platform tartalma korábban korlátozás nélkül elérhető volt az interneten.

A BBC News nyomozása nyomán az Ofcom brit szabályozó hatóság most azt állítja, hogy kapcsolatba lépett az oldal adminisztrátoraival, akiknek a székhelye feltehetően az Egyesült Államokban van.

A fórumot mostantól csak a már regisztrált brit felhasználók tekinthetik meg.

Az Ofcom akkor vette át a káros tartalmakkal kapcsolatos felelősséget, amikor a múlt hónapban törvénybe iktatták az online biztonságról szóló törvényt.

„Az új rendszer keretében végzett munkánk részeként felvettük a kapcsolatot ezzel a weboldallal”

– erősítette meg egy szóvivő.

Az öngyilkosságot népszerűsítő oldalra látogatókat mostantól egy banner fogadja, amely szerint az Egyesült Királyság új online biztonsági törvényét sértő tartalmak nem lesznek megtekinthetők a nyilvánosság számára.

„Úgy döntöttünk, hogy egyelőre minden tartalom elérhetetlenné válik az Egyesült Királyságban”

– áll a banneren.

Nem világos, hogy az Egyesült Királyságból érkező új felhasználók továbbra is igényelhetnek-e tagságot, de a már meglévő brit tagok továbbra is hozzáférnek.

A múlt hónapban a BBC News feltárta, hogy az Egyesült Királyság hatóságai nem tettek eleget a weboldalra vonatkozó többszöri hivatalos figyelmeztetésnek. Vizsgálatuk azt is megállapította, hogy a halottkémek többször figyelmeztették az Egyesült Királyság kormányát, és több rendőrségi vizsgálatot is lefolytattak, a fórum azonban továbbra is aktív maradt.

A múlt héten a vezető szélessávú szolgáltatók elkezdték blokkolni a weboldalt az ügyfelek előtt.

„Határozottan érzik a nyomást – jogosan. Ez egy lépés a jó irányba, de a tartalom még mindig létezik, még mindig megtalálható. Helyesen kell cselekedniük, el kell távolítaniuk az összes tartalmat, és le kell kapcsoltatnunk az oldalt”

– mondta Melanie Saville, akinek sógora, Joe Nihill 2020-ban öngyilkos lett, miután a fórumon töltött némi időt.

Közben a fórum felhasználói is reagáltak a BBC vizsgálatára. Sokan dühüket fejezték ki amiatt, hogy a brit szabályozó hatóságok cenzúrázzák a tartalmakat.

„A felhasználók túlnyomó többsége támogatónak találja ezt az oldalt. Miközben az öngyilkossági módszerekről is kaphatunk információkat, hatalmas támaszt nyújt azoknak, akik öngyilkossági gondolatoktól szenvednek. Engem már évek óta életben tart”

– írta egyikük.

Mások is jelentkeztek a BBC-nél, akik egyetértettek a szabályozás szükségességével.

„Megszállottan használtam ezt a weboldalt, miközben szuicid hajlamú és depressziós voltam. Visszatekintve, teljesen undorító volt”

– mondta egy korábbi felhasználó.

David Parfett fia, Tom 2021-ben halt meg, miután belépett a fórumra.

„Jó, hogy az Egyesült Királyságban az új felhasználók nem férhetnek hozzá az oldalhoz. Ez tényleg sokat fog változtatni, de aggódom, hogy újra és újra fel fog bukkanni a website” – fejezte ki aggodalmát a BBC Newsnak.

Parfett most a Tech Against Terrorism nevű szervezetnél dolgozik, amelynek célja életek megmentése és károk megelőzése az online terrorista tevékenység megzavarásával. Reméli, hogy nyomást tud gyakorolni az öngyilkossági fórum tárhelyszolgáltató cégére, hogy világszerte eltávolítsa azt.

„A weboldalakat könnyen ki lehet használni az öngyilkosság és más online ártalmak népszerűsítésére. Közös megközelítésre van szükség a toxikus szereplők megállításához, miközben meg kell védeni az olyan alapvető jogokat, mint a véleménynyilvánítás szabadsága”

– mondta a csoport alapítója, Adam Hadley.

Fotók: Pixabay

4.9/5 - (151 szavazat)
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.