Segítséget kapnak a Parlamentből kiesett képviselők

Azok a képviselők, akik a következő parlamenti választásokon elveszítik mandátumukat, az adófizetők által finanszírozott segítséget kapnak az új álláskereséshez – értesült a BBC.

A program keretében egy kijelölt karrier-tanácsadó ingyenes tanácsot adhatna nekik olyan feladatokkal kapcsolatban, mint például az önéletrajz megírása. Az alsóház tisztviselői egy munkaerő-közvetítő céget szeretnének felbérelni a program jövő évtől történő megvalósítására. A lépés része annak a törekvésnek, hogy a képviselői pálya vonzóbbá váljon.

A programot egy képviselői bizottság februári jelentésére válaszul dolgozták ki, amely szerint a hirtelen állás nélkül maradt képviselők egy része nehezen talált munkát.

A jelentés szerint a távozóknak nyújtott nagyobb támogatás nélkül a Parlament nehezen tudná vonzani és megtartani a tehetséges embereket képviselőként.

A tervek szerint a támogatást csak azoknak a képviselőknek nyújtanák, akiket a választások során „kiszavaznak”, nem pedig azoknak, akik a lemondás mellett döntenek.

A parlamenti képviselők és a Commons adminisztrációjáért felelős tisztviselők pártok közötti testülete jóváhagyta a tervet, és jelenleg zajlik a folyamat egy külső HR-vállalat kiválasztására, amely a képzést nyújtaná.

A commons-i hatóságok remélik, hogy a programot még a következő általános választások előtt – amelyekre várhatóan jövőre kerül sor – életbe tudják léptetni.

A végleges programot még nem jelentették be, de a BBC az információszabadságról szóló törvények alapján benyújtott kérés alapján hozzájutott egy javaslattervezethez.

Egy szeptemberi belső dokumentumban azt írják, hogy a távozó képviselők kapjanak egy költségvetést, amelyet a nyertes képzési szolgáltatónál költhetnek el.

A dokumentum szerint a program keretében a távozó képviselőknek igény szerinti karrier-tanácsadást és kapcsolatépítési lehetőségeket kínálnának. Hozzáteszik, hogy karrier-tanácsadóval is találkozhatnának, aki segítene nekik azonosítani az átadható készségeiket, és olyan önéletrajzot írni, amely kiemelkedik a tömegből.

Javasolták, hogy a képviselőket tájékoztassák a felkínált segítségről a választások után a hivataluk bezárására biztosított felszámolási időszak alatt. Ezt az időszakot, amelyre a képviselők nettó fizetésüket kapják, a következő választások alkalmával két hónapról négy hónapra hosszabbítják meg.

A képviselői mandátumukat elvesztő képviselők külön kifizetést is kapnak a parlamenti mandátumuk idejéhez kapcsolódóan, amely a legutóbbi, 2019-es választások után átlagosan 5250 font volt.

A közpénzből finanszírozott karrier-tanácsadás és képzés akár egy évig is tarthatna. A hatóságok 150 képviselővel terveznek, akik elveszítik mandátumukat, és arra számítanak, hogy körülbelül 60 százalékuk igénybe veszi majd a tanácsadást.

A Commons szóvivője szerint a rendszer a költséghatékonyság, valamint a lehető legjobb szolgáltatás nyújtására törekszik a távozó képviselők számára. A rendszer a munkáltató által támogatott tanácsadáshoz hasonlítana, amelyet a magánvállalatok és a nagyobb közszféra szervezetei kínálnak az elbocsátott munkavállalóknak.

Az elmúlt években számos helyi önkormányzat, valamint a kormányhivatalok, köztük a Belügyminisztérium és a Védelmi Minisztérium is nyújtott ilyen tanácsadást a távozó alkalmazottaknak.

A skót parlament és a walesi Senedd is rendelkezik olyan programokkal, amelyek pályaválasztási tanácsadást nyújtanak a volt politikusoknak. Kanadában a tisztségükről „leszavazott” vagy távozni kívánó képviselők 15000 dollárt (8763 fontot) kapnak karrier-tanácsadásra és képzésre.

A képviselők 86584 font alapfizetést és térítést kapnak az irodai költségek, a személyzet foglalkoztatása és a londoni tartózkodás fedezésére.

Az elmúlt években számos nagy hírű volt képviselő kapott jövedelmező állást a magánszektorban, miután kilépett a parlamentből – bár a kevésbé ismert képviselők karrierjéről viszonylag kevés friss kutatás született.

A 2010-es választások után a parlamentből távozók körében végzett egyik tudományos felmérés szerint a 65 év alatti válaszadók közel felének legalább három hónapig tartott új állást találni, minden tizediknek pedig egy teljes évig.

Bár a válaszadók fele többet keresett, mint a parlamentben, 40 százalékuk kevesebbet, 10 százalékuk pedig ugyanannyit, mint a képviselői fizetésük.

A jól fizetett igazgatói állásokba kerülők kisebbségben voltak, bár a felmérést a 2009-es költségtérítési botrány után végezték, amit a kutatók is elismertek.

Fotó: Adobe stock, iStock, UK Parliament-facebook

4.9/5 - (280 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.