Másfél évvel tovább élnek a pubok elviteles szabályai

Az angliai és walesi kocsmák továbbra is árulhatnak elvitelre italokat, miután a kormány úgy döntött, hogy fenntartja a Covid alatt bevezetett rendeleteit.

Ezek akkor is kiszolgálhatták a vendégeket a lejárókon keresztül, amikor 2020-ban a járványügyi törvények értelmében be kellett zárniuk.

A szabályok szeptember 30-án jártak volna le, de 2025 márciusáig folytatódnak.

A lépést – amelynek célja a szakma megmentése volt a teljes pénzügyi csődtől – már korábban kétszer is meghosszabbították a világjárvány idején. A szabályok ideiglenes meghosszabbítása során a kormány azt mondta, hogy továbbra is keresni fogja a végleges megoldást a helyi kocsmák és bárok leghatékonyabb támogatására.

A The Sun című napilap, amely elsőként számolt be a történetről, egy forrását idézte, mely szerint a miniszterelnök „meghallgatta az iparágat, és hangosan és tisztán meg is hallotta őket”.

A 2020 júliusában hozott szabályok lehetővé teszik, hogy a kocsmák anélkül árusíthassanak elvitelre szeszes italt, hogy a helyi tanácshoz kellene fordulniuk engedélyért. Az utcán is árusíthatnak alkoholt az általuk kiadott járdai engedély által lefedett területen belül, s ez szeptember után is így lesz. A változások lehetővé tették, hogy a kocsmák a Covid-korlátozások alatt is folytathassák a kereskedelmet.

Emma McClarkin, a Brit Sör- és Kocsmai Szövetség (British Beer and Pub Association) vezérigazgatója, amelynek tagjai több mint 20.000 kocsmát számlálnak, üdvözölte a döntést, és azt mondta, a tulajdonosok örülni fognak, hogy nem kell további engedélyeket kérniük.

„Ez olyan intézkedés volt, amelyet azért vezettek be, hogy támogassák a kocsmáinkat a nehéz időkben, és a miniszterelnöknek el kell ismernie, hogy ezek a vállalkozások még mindig hatalmas nyomás alatt vannak” – mondta.

Martin McTague, a Kisvállalkozások Szövetségének országos elnöke szerint a lépés „extra bevételi forrást biztosít a kocsmáknak, a növekvő költségek enyhítésére”.

Kate Nicholls, a UK Hospitality vezérigazgatója elmondta, sok vállalkozás profitált az úgynevezett járdai engedélyekből, és szabadtéri területeket alakított ki az elviteles eladások és a szabadban történő fogyasztás céljából. Hozzátette, a kormány döntése, miszerint ezeket az engedélyeket továbbra is fenntartja, „üdvözlendő, a józan ész vezérelte”, és elkerülhetővé teszi, hogy az éttermeket, bárokat és kocsmákat további bürokrácia sújtsa.

Mivel a szabályok várhatóan szeptember végén hatályukat vesztik, azoknak a kocsmáknak, amelyek továbbra is elviteles söröket akartak kiszolgálni, a helyi tanácsoktól kellett volna engedélyt kérniük.

Mielőtt a Belügyminisztérium úgy döntött, hogy mégis megtartja a szabályokat, közölte, hogy kikérte a tanácsok, a lakossági csoportok és az italkereskedők véleményét, és a válaszadók többsége a járvány előtti szabályokhoz való visszatérés mellett foglalt állást.

A kocsmai csoportok aggályosnak tartották, hogy egy ilyen lépés arra kényszerítette volna a bérbeadókat, hogy hosszadalmas kérelmezési és engedélyezési folyamaton menjenek keresztül, ha továbbra is elviteles árusítást szeretnének folytatni.

„Eltökélt szándékom, hogy támogassam a brit kocsmákat, és biztosítsam, hogy minden támogatást megkapjanak, amire szükségük van, miután átvészelték a járvány okozta vihart, miközben gazdaságunk növekszik. Ezért csökkentjük a felesleges bürokráciát, hogy a vásárlók anélkül élvezhessék az elviteles pintet vagy az al fresco italokat, hogy a vállalkozásoknak extra terhekkel kellene szembenézniük” – mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Forrás: BBC.com
Fotók: iStock

4.9/5 - (123 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.