Recesszióban zárta a múlt évet a brit gazdaság

Technikai recesszióba került tavaly a brit gazdaság, mivel 2023 harmadik és negyedik negyedévében egyaránt csökkent a hazai össztermék (GDP) – jelentette az MTI londoni tudósítója.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett első becslése szerint a decemberrel zárult három hónapban 0,3 százalékkal esett vissza a GDP az előző negyedévhez képest.

A tavalyi harmadik negyedévben 0,1 százalékos GDP-visszaesést mértek Nagy-Britanniában, az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban.

A brit gazdaság így technikai recesszióban zárta a múlt évet, a konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben csökken a hazai össztermék.

Az ONS becslése szerint 2023 egészében is mindössze 0,1 százalékkal nőtt a brit gazdaság teljesítménye a 2022-ben elért 4,3 százalékos éves növekedés után.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy – a koronavírus-járvány 2020-as gazdasági hatásait nem számolva – a tavalyi egész évi növekedés volt a leglassabb a 2009-es globális pénzügyi válság óta.

A csütörtöki beszámoló szerint a tavalyi negyedik negyedévben a brit gazdaság mindhárom fő szektorának aktivitása visszaesett: a hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatások teljesítménye 0,2 százalékkal, a termelőágazatoké egy százalékkal, az építőiparé 1,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest.

A statisztikai hivatal jelenlegi becslése szerint 2023 harmadik és negyedik negyedévében 0,5 százalékos volt a brit hazai össztermék halmozott visszaesése.

Vannak ugyanakkor arra utaló jelek, hogy az idén fordulat kezdődhetett a brit gazdaságban.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) felmérése szerint ugyanis a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban 52,9-re emelkedett a decemberben kimutatott 52,1-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 52,9-es januári kompozit adat – amely tavaly május óta a legmagasabb – a brit üzleti szektor teljesítményének gyorsuló ütemű növekedésére vall.

Az S&P Global/CIPS-felmérés szerint a brit vállalati szektor a jövőbeni kilátásokat is egyre derűlátóbban ítéli meg: a vizsgálatba bevont vállalkozások 52 százaléka a következő tizenkét hónapban üzleti aktivitásának élénkülésére számít, és mindössze 12 százalék tart az aktivitás gyengülésétől.

Fotó: iStock

5/5 - (301 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.