Kevesebb letartóztatásra kérnék a rendőröket

A rendőröket arra utasítják, hogy a börtönökben uralkodó helyhiány miatt fontolják meg, hogy kevesebb letartóztatást hajtsanak végre.

Az Országos Rendőrfőnöki Tanács (NPCC) múlt héten kiadott levele arra ösztönzi a rendőrfőnököket, hogy gondolkodjanak el az úgynevezett nem kiemelt fontosságú letartóztatások szüneteltetésén. Azt is javasolja, hogy állítsák le azokat a tervezett műveleteket, amelyek során nagyszámú letartóztatásra kerülhet sor, hogy enyhítsék a büntető igazságszolgáltatási rendszerre nehezedő nyomást.

Az állásfoglalás a bírósági ügyek elhúzódása és a börtönök túlzsúfoltsága miatt egyes foglyok idő előtti szabadon bocsátása miatt született.

A kormány szerint a világjárvány és az ügyvédek sztrájkja nyomást gyakorol a börtönökre, a Munkáspárt szerint azonban a büntető igazságszolgáltatási rendszer konzervatív „félreirányítása” nem folytatódhat.

Az NPCC május 14-én kelt levelében, amelyről először a Times számolt be, ez áll:

„Meg kell fontolni a nem kiemelt fontosságú letartóztatások és minden olyan tervezett művelet szüneteltetését, ahol nagyszámú letartóztatásra kerülhet sor a büntető igazságszolgáltatási rendszeren belüli nyomás enyhítése érdekében.”

A továbbiakban azt javasolja, hogy a döntéshozatali folyamat részeként készítsenek kockázatértékelést.

„A köz védelme továbbra is prioritást élvez, és a rendőri műveletek szüneteltetésének mérlegelésekor a fenyegetettség, az ártalom és a kockázat mérlegelését kell elvégezni” – áll a levélben.

A levél arról is tájékoztatja a rendőrfőnököket, hogy a kormány másnap minden angol régióban aktiválja a „Korai Hajnal” hadműveletet – egy olyan, még mindig érvényben lévő sürgősségi intézkedés, amely lehetővé teszi egyes gyanúsítottak bírósági ügyeinek elhalasztását a börtönök túlzsúfoltsága miatt.

Figyelmeztet azonban arra, hogy az intézkedés nem fenntartható hosszú távú megoldás a rendfenntartás számára, és minden további romlás veszélyezteti a közbiztonságot.

A közbiztonság a prioritásuk

A dokumentumot Rob Nixon Leicestershire-i rendőrfőnök, az NPCC bűnügyi igazságügyi vezetője és Nev Kemp, a Surrey-i rendőrség rendőrfőnök-helyettese, az NPCC őrizetért felelős vezetője írta alá.

Azt írják, hogy május 13-án országszerte 282 fogvatartottat tartottak éjszakára cellákban. Összehasonlító számadatokat nem közölnek.

Május 23-án várhatóan enyhülni fog a börtöncellákra nehezedő nyomás, mivel életbe lép az új korai elbocsátási rendszer, amely lehetővé teszi, hogy egyes foglyok akár hetven nappal korábban szabaduljanak.

A rendszert a kormány először októberben vezette be, és kezdetben 18 nappal korábban engedélyezte a szabadulást, majd márciusban hatvan napra emelte ezt a lehetőséget.

Gavin Stephens, az NPCC elnöke a Times cikkére reagálva kiadott nyilatkozatában ezt írta:

„Szorosan együttműködünk a büntető igazságszolgáltatási rendszer partnereivel a rendszerben jelentkező kereslet kezelése és a lakosság biztonságának garantálása érdekében. A rendőrség mindig letartóztat mindenkit, akit a lakosság biztonsága érdekében szükségesnek tart, beleértve a tüntetések és rendezvények rendfenntartását, és annak biztosítását, hogy az embereket az elvárásoknak megfelelően letartóztassák.”

A miniszterelnök „bűnlajstroma”

Shabana Mahmood, a Munkáspárt árnyék igazságügyi minisztere azt mondta, hihetetlen, hogy a rendőrségnek azt mondják, hogy üljön tétlenül és ne törődjön a bűnözéssel, mert a konzervatívok „olyan rosszul irányították a büntető igazságszolgáltatási rendszert”.

„Rishi Sunak (az Egyesült Királyság miniszterelnöke – a szerk.) bűnlajstroma most a következő: a családon belüli bántalmazók elhamarkodott, korai szabadlábra helyezése az utcákon, a tárgyalások szándékos késleltetése, és az áldozatok évekig várnak az igazságszolgáltatásra. A nyilvánosság teljesen megdöbbent. Ez így nem mehet tovább.”

A kormányszóvivő hangsúlyozta, a közbiztonság mindig az első számú prioritás lesz.

„Ezért támogattuk a rendőrségünket a szükséges rendőrökkel és erőforrásokkal, hogy az utcáink biztonságát megőrizzék, és új törvényeket vezetünk be, hogy a legveszélyesebb bűnözőket hosszabb időre zárják be, miközben a börtönök bővítését célzó programot 100 éve a legnagyobb mértékben bővítjük” – mondta.

„A világjárvány és az ügyvédek sztrájkjának hatására továbbra is nyomás nehezedik a börtöneinkre. Egy korábban alkalmazott operatív intézkedést kezdeményeztünk a fogvatartottak a bíróságok és az őrizet közötti biztonságos átszállítására” – emelte ki.

BBC
Fotó: archívum

4.9/5 - (284 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.