Hosszú börtönbüntetésre ítéltek egy román embercsempészt

Hosszú börtönbüntetést rótt ki kedden a londoni központi büntetőbíróság annak az embercsempészcsoportnak egy román állampolgárságú tagjára, amely 2019 októberében Angliába próbált bejuttatni 39 vietnámi állampolgárt. A vietnámiak, akiket egy kamion légmentesen zárt rakterébe zsúfoltak, valamennyien életüket vesztették.

A büntetőbíróság – utcája után közkeletű nevén az Old Bailey – az 50 éves Marius Draghicit 12 év és hét hónap szabadságvesztésre ítélte 39 rendbeli emberölés, illetve illegális bevándorlás elősegítésére szőtt összeesküvés címén. Draghici minden vádpontban elismerte bűnösségét.

A büntetőbíróság az embercsempész-hálózat két másik szervezőjét, Ronan Hughes-t és az ugyancsak román állampolgárságú Gheorghe Nicát már 2021-ben 20, illetve 27 év szabadságvesztésre, Eamonn Harrison kamionsofőrt 18 év fegyházra ítélte ugyancsak 39 rendbeli emberölés címén.

Draghici büntetőügye elsősorban azért húzódott el, mert a vádlott a holttestek felfedezése után visszamenekült Romániába Nagy-Britanniából, és a román hatóságok nemrégiben fogták el, majd kiadták a brit vádhatóságnak.

A tárgyaláson elhangzott, hogy Draghici Gheorghe Nica közvetlen segítője volt az embercsempészet szervezésében.

A korábban elítélt vádlottak közül Harrison szállította a belgiumi Zeebrugge kikötőjébe azt a pótkocsit, amelyben a vietnámiak utaztak.

A 39 vietnámit 2019. október 22-én hajnalban találták holtan a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló pótkocsiban, amelyet előzőleg vontató nélkül, komppal szállítottak át Angliába.

A kamionszerelvény Scania típusú, bolgár rendszámú nyergesvontatója Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a Zeebruggéből érkezett pótkocsit.

A vontató vezetőjét, Maurice Robinsont ugyancsak 2021-ben 13 év és négy hónap börtönre ítélte az Old Bailey büntetőtanácsa.

A brit hatóságok többheti vizsgálat után, 2019 novemberében azonosították az áldozatokat, és akkor derült ki hivatalosan, hogy az elhunytak valamennyien vietnámi állampolgárok voltak, köztük két 15 éves fiú. Ők voltak a legfiatalabbak, de további nyolc tizenéves is szerepelt az áldozatok listáján; az ő életkoruk 17 évestől 19 évesig terjedt. Az áldozatok között nyolc nő is volt.

A vizsgálati jelentés szerint valamennyien fulladás következtében vesztették életüket, miután 12 órát töltöttek a légmentesen zárt raktérben.

A szakértői vélemény szerint a szellőzés nélküli pótkocsiban 38,5 fokos hőmérséklet is lehetett.

Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben végződött embercsempész bűncselekmény ehhez mérhető tragédiával: akkor 58 kínai állampolgár holttestét találták meg a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion pótkocsijában.

MTI
Fotó: Pixabay

4.9/5 - (262 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.