A fiatal sakktehetségeket támogatnák

Az angol sakktársadalom jelentős pénzügyi támogatást kaphat a fiatal tehetségek segítésére.

A Bloomberg értesülései szerint a kormány félmillió fontnyi támogatást jelent be az Angol Sakkszövetség számára, emellett a sportág iskolákban és közparkokban való elterjesztését tervezi. A bejelentés még ebben a hónapban várható. A szakszövetség közölte: tárgyalásokat folytat a kormánnyal arról, hogyan lehetne a legjobban befektetni a játékba.

Érdekesség, hogy a sakkot Angliában hivatalosan nem ismerik el sportágként, ami azt jelenti, hogy nem kaphat támogatást például a Sport Englandtől – írja a BBC.

Malcolm Pein, a szövetség nemzetközi sakkigazgatója a BBC-nek elmondta, hogy ez lesz az első alkalom, hogy az Egyesült Királyság kormánya anyagilag támogatja a nemzeti csapatot.

Ugyanakkor sem a Downing Street, sem a Digitális, Kulturális, Média- és Sportminisztérium nem kívánt nyilatkozni.

Pein azonban elmondta, hogy a szövetség arra számít: a finanszírozást még ebben a hónapban bejelentik. Hozzátette: bár a bejelentett 500.000 fontnyi támogatás kis összegnek tűnik, a sakk olcsó sport, így egy ilyen mértékű támogatás is sokat jelenthet.

„A tervek szerint edzőtáborokba, edzőkbe és a legmodernebb számítógépes elemzésbe fektetnénk be a feltörekvő játékosok támogatása érdekében.”

Azt remélik, hogy a támogatással Anglia több nagymestert nevelhet, és az ország visszatérhet a világranglista második helyére, amelyet az 1980-as években ért el utoljára. A Nemzetközi Sakkszövetség adatai szerint Anglia a férfi világranglistán azóta a 18., a nőin pedig a 24. helyre csúszott vissza.

Pein, aki maga alapította a Sakk az iskolákban és a közösségekben nevű jótékonysági szervezetet, elmondta, hogy a parkokban való sakkasztalok felállításáról és az iskolai sakkozás kiterjesztéséről is folytak megbeszélések.

A Bloomberg beszámolója szerint a javaslatok alapján mindössze 100 táblát telepítenének, de Pein kiemelte, ez is jó eredmény lenne, ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg az egész országban mindössze öt tábla van a parkokban. Hozzátette, remélik, hogy több helyi önkormányzat is szeretne asztalokat telepíteni, ha azok népszerűnek bizonyulnak.

Sarah Longson korábbi brit női bajnok, aki jelenleg Anglia junior játékosainak edzője, elmondta, hogy a Netflix The Queen’s Gambit című sorozata, amely egy fiatal női sakkcsodagyerek történetét követi nyomon, megnövelte az érdeklődést, különösen a nők körében.

A BBC Radio 4 Today című műsorában elmondta, hogy a nemek aránya a játékban általános iskolás korban nagyjából 50:50 volt, de az idősebb korosztályokban már inkább a férfiak domináltak.

Pein azt mondta, a szövetség arra is szeretné felhasználni a támogatást, hogy több nőt ösztönözzön a sakkozásra.

Rishi Sunak miniszterelnök már kifejezte azon szándékát, hogy javítani kívánja a számolási készséget az ország gyermekei körében, és azt szeretné, ha Angliában minden diák 18 éves koráig tanulna valamilyen matematikát. Júniusban egy washingtoni iskolában tett látogatásán arról beszélt, hogy szeretné, ha több brit gyermek sakkozna.

Fotó: Pixabay

5/5 - (185 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.