Stephen Fry a medvékkel van

Stephen Fry felszólított, hogy szüntessék be a valódi szőrme használatát azokban a medvebőr sapkákban, amelyeket a királyi gárda visel, például a Buckingham-palota őrzésénél.

A színész támogatja azt az állatvédelmi kampányt, amely azt követeli, hogy valódi medvebunda helyett inkább műszőrmét használjanak.

„A hagyomány soha nem mentség a kegyetlenségre”

– mondta Stephen Fry, aki a People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) állatvédő szervezet számára készített videót narrálja, amely azt kritizálja, hogy a medvéket a trófeavadászok kíméletlenül leölik, és azt állítja, hogy a medvebundájukat a királyi gárda által viselt sapkák készítéséhez használják.

A védelmi minisztérium szerint a medvebunda legális és engedélyezett vadászatból származik.

A magas fekete medvebőr sapkák megszokott látványt nyújtanak az ünnepélyes katonai eseményeken, például a Buckingham-palota előtti őrségváltáson.

A király, aki lelkes környezetvédő és a királyi család más tagjai is medvebőrt viselnek az olyan felvonulásokon, mint a Trooping the Colour.

Fry azonban azt szeretné, hogy ne használjanak többé vadon élő állatok szőrméjét ilyen sapkákhoz, azzal érvelve, hogy jó minőségű műszőrme áll rendelkezésre. Legalább egy medvére van szükség ahhoz, hogy minden egyes sapkához elegendő szőrzetet biztosítsanak, mondja Fry, aki vendég volt a tavaly májusi koronázási ünnepségen.

Az állatvédő csoport egyik támogatója titkos videót készített, amelyen állítólag látható, hogy a vadászok erősen illatosított ételt tartalmazó vödröket raknak le csaliként, majd a közeledő fekete medvéket nyílpuskával lövik le.

Fry elbeszélése szerint a medvék nem feltétlenül pusztulnak el azonnal, hanem később, a fertőzött sebek vagy a vérveszteség miatt. A medvéket ezután kibelezik, és állítólag a testrészeket trófeának használják, a bundájukat pedig eladják.

„Azzal, hogy az Egyesült Királyság kormánya továbbra is vásárol fekete medvebundából készült sapkákat, növeli a prémek iránti keresletet, és gyakorlatilag ösztönzi a vadászokat. Nagy-Britannia mindig is büszke volt a sportosságára, de ezeknek a medvéknek – amelyeket süteményekkel csalogattak a vadászok rejtekhelyére – semmi esélyük a túlélésre” – mondja Fry.

Kate Werner a PETA-tól azt mondja: abrit kormány támogatja az anyamedvék és más medvék csalival történő sportvadászatát. A PETA a videófelvételt meg fogja osztani Károly királlyal, mivel arra kéri, hogy támogassa a valódi szőrméről a műszőrmére való áttérést.

A védelmi minisztérium szóvivője szerint azonban a medvebőröket engedélyezett vadászatokról és a szabályozott kanadai szőrmepiacról szerzik be.

„A mai napig és a minisztérium tudomása szerint egy alternatíva még nem felel meg azoknak az előírásoknak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a medvebőrből készült szertartássapkák hatékony helyettesítője legyen.”

A Buckingham-palota nem kívánt nyilatkozni.

Forrás: BBC
Fotó: Freepik

4.9/5 - (296 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.