Ismét lesz vasutas sztrájk – itt vannak az időpontok

A mozdonyvezetők májusban újabb sztrájkhullámot és túlóratilalmat hirdetnek, ami fennakadásokat okoz a vasúti hálózaton. A munkabeszüntetés a régóta tartó bérvita része.

Az Aslef szakszervezet tagjai 16 vasúttársaságnál május 7. és 9. között különböző napokon fognak sztrájkolni. Ezenfelül május 6. és május 11. között minden tag megtagadja a túlórák ledolgozását.

Itt a teljes lista a sztrájkkal érintett járatokról és az időpontokról:

Május 7., kedd
A sztrájk a c2c, a Greater Anglia, a GTR Great Northern Thameslink, a Southeastern, a Southern, a Gatwick Express és a South Western Railway társaságokat érinti.

Május 8., szerda
A sztrájk az Avanti West Coast, a Chiltern Railways, a CrossCountry, az East Midlands Railway, a Great Western Railway és a West Midlands Trains vonatokat érinti.

Május 9., csütörtök
A sztrájk az LNER-t, a Northern Trainst és a TransPennine Expresst érinti.

Túlóratilalom

Május 6. hétfőtől május 11. szombatig a szakszervezeti tagok nem fognak túlórázni.

A túlóratilalom, amely a sztrájkhoz hasonló intézkedés, azt jelenti, hogy egyes járatok nem közlekednek, vagy csökkenthetik a járatok számát, mivel a mozdonyvezetők nem hajlandók ledolgozni a pihenőnapjaikat.

Az embereknek azt tanácsolják, hogy utazás előtt tájékozódjanak, mivel előfordulhat, hogy egyes területeken nem közlekednek a járatok. A National Rail útvonaltervezőjében bárki megnézheti, hogy mikor közlekednek a vonatok.

A munkabeszüntetés azért folytatódik, mert az Aslef elutasította a 2022-ben 4 százalékos és idén további 4 százalékos kétéves ajánlatot, mondván, hogy ez jóval az infláció alatt van, és a feltételek változásához kapcsolódik. Az Aslef szerint a mozdonyvezetők öt éve nem kaptak fizetésemelést, mivel az utolsó bérmegállapodásuk 2019-ben lejárt. A szakszervezet közölte hogy miután a tagjai februárban elsöprő többséggel megszavazták a további sztrájkintézkedések folytatását, tárgyalásokra kérte a vasúttársaságokat.

Mick Whelan főtitkár szerint az egy évvel ezelőtti 4 és a további 4 százalékos bérajánlat már „halottnak számít”.

A londoni metróban is rendszeresen sztrájkoltak az utóbbi időben, és bár a járművezetők nem terveznek munkabeszüntetést, az ügyfélszolgálati vezetők nem hajlandóak túlórázni a következő napokon:

április 29. hétfő, április 30. kedd, május 1. szerda, május 2. kedd, május 3. szerda, május 4. csütörtök, május 5. péntek

A Közlekedési Alkalmazottak Szövetsége (TSSA) szerint a tagok akciója miatt a metróállomások valószínűleg az utolsó pillanatokban bezárhatnak, többek között a sztrájkot (április 27.) követő szombaton is, míg a TfL a honlapján azt írta, hogy „egyes állomásokon hirtelen jelenthetik be a zárást”.

A figyelmeztetés ellenére a TfL szóvivője azt mondta, hogy nem számítanak jelentős fennakadásokra.

Ez az akció ugyanazoknak a munkavállalóknak az április 10-i sztrájkját követi, amely a TSSA szerint „valódi hatással” járt, mivel „sok állomás az utolsó pillanatban zárt be”. Azt mondják, hogy „rendkívül aggódnak” a TfL „Stations Changes” javaslatai miatt.

„Világossá tettük, szakszervezetünk nem fogadja el, hogy a tagjaink szerepét, helyét, feltételeit és körülményeit érintő folyamatos fenyegetések ellenvetés nélkül maradjanak. Mindaddig folytatjuk a tartós akciókat, amíg a London Underground nem hajlandó jóhiszeműen tárgyalni velünk” – mondta a TSSA szóvivője.

A TfL szóvivője a közelgő munkabeszüntetést kommentálva elmondta: csalódottak, hogy a TSSA a konzultációs folyamatot követően folytatja a sztrájkintézkedést.

„Bár nem számítunk arra, hogy ez az akció jelentős fennakadásokat fog okozni, arra kérjük a TSSA-t, hogy továbbra is működjön együtt velünk a megoldás érdekében. A létfontosságú változások részeként nem tervezzük munkahelyek megszüntetését, ami javítani fogja az állomásokon az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatást.”

Sky News
Fotók: archívum

4.9/5 - (345 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.