Irányíthatatlanná vált a pénzügyi válság – figyelmeztetnek a képviselők

Az angol tanácsok pénzügyi válsága „kicsúszott a kezükből”, és még a jól működő helyi hatóságokat is fenyegeti a csőd veszélye – hívták fel a figyelmet parlamenti képviselők. Egy pártközi bizottság szerint a kormánynak be kell tömnie a 4 milliárd fontos finanszírozási hiányt, hogy elkerülje a szolgáltatásokra gyakorolt súlyos hatást.

A képviselők emellett az önkormányzati adó reformját is szorgalmazták, mivel a jelenlegi rendszert elavultnak és regresszívnek nevezték.

A kormány közölte, hogy felismerte a tanácsok előtt álló kihívásokat, és 600 millió font többlettámogatást jelentett be.

Egy új jelentésében a Commons Levelling Up, Housing and Communities Committee (az alsóház lakásügyi és közösségi bizottsága) szerint a tanácsokat a rendszerszintű alulfinanszírozás, valamint a megnövekedett költségek és a szolgáltatások iránti igények sújtják.

A Local Government Association becslése szerint az angliai tanácsok a következő két évben 4 milliárd font finanszírozási hiánnyal néznek szembe.

Clive Betts munkáspárti képviselő, a bizottság elnöke azt mondta, ha a kormány nem tudja betömni ezt a hiányt, akkor a jól működő tanácsok a tényleges csőddel nézhetnek szembe.

Novemberben Nottingham lett a nyolcadik tanács, amely az elmúlt hat évben 114 szakasz szerinti felszólítást adott ki, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag csődbe ment. Az azt megelőző 18 évben egyetlen tanács sem tette ezt meg.

A hónap elején a kormány a helyi hatóságok és a parlamenti képviselők nyomására bejelentette, hogy 600 millió fonttal növeli az angliai tanácsok finanszírozását. Ezt az összeget a decemberben bejelentett, 2024-25-re szóló 64 milliárd fontos finanszírozási csomagon felül fogadták el. A bizottság üdvözölte a többletpénzeket, de úgy vélte, a finanszírozás további növelésére van szükség.

A jelentés kiemeli, hogy a tanácsok különösen a megnövekedett kereslettel és költségekkel küzdenek olyan szolgáltatások esetében, mint a szociális ellátás, a sajátos nevelési igényű és fogyatékkal élő gyermekek szállítása, valamint a hajléktalansági támogatás és az átmeneti szállás.

Susan Hinchcliffe, Bradford Városi Tanács munkáspárti vezetője a bizottságnak elmondta, a tanács teljes költségvetésének közel felét a gyermekek szociális ellátására fordítják, de ez még mindig nem elég a jelenlegi nyomással való megbirkózáshoz. Hozzátette: a szolgálatok magas ügynökségi és elhelyezési költségekkel és „szédítő mértékű kereslettel” küzdenek.

A tanácsok azt is tapasztalják, hogy megnövekedtek a helyi körzetükön kívüli speciális iskolákba történő szállítás költségei és igényei.

Az Észak-Yorkshire-i Tanács egyik tisztviselője azt mondta a bizottságnak, hogy a sajátos nevelési igényű és fogyatékkal élő gyermekek iskolai szállításával kapcsolatos kiadások az elmúlt öt év során 5 millió fontról 21 millió fontra emelkedtek.

A jelentés hosszabb távon a tanácsi finanszírozás, a helyi adózás és a szociális ellátási szolgáltatások nyújtásának alapvető felülvizsgálatára szólít fel.

„A tanácsok arra kényszerülnek, hogy emeljék a helyi adókat, hogy a költségvetésükben egyre nagyobb lyukakat próbáljanak betömni, ami fenntarthatatlan és igazságtalan a helyi lakosokkal szemben, akik évről évre kevesebb szolgáltatást kapnak, miközben többet fizetnek” – mondta Betts.

A bizottság szerint az, hogy a szolgáltatások finanszírozása egyre inkább a tanácsi adóra támaszkodik, aránytalanul negatív hatással van a hátrányosabb helyzetű területeken működő hatóságok finanszírozási szintjére.

Betts kiemelte: az önkormányzati adóterhek az 1991-es ingatlanértékeléseken alapulnak, és mivel azóta az ingatlanárak jelentősen emelkedtek, a legértékesebb lakásokban élők az ingatlanuk értékének arányában kevesebb önkormányzati adót fizetnek, mint a kevésbé értékes ingatlanokban élők. A bizottsági elnök sürgette a kormányt, hogy végezze el az ingatlanok újraértékelését, fontolja meg a rendszer szélesebb körű reformját, és vezessen be további önkormányzati adósávokat.

A Lakásügyi és Közösségi Főosztály szóvivője hangsúlyozta, tudatában vannak annak, hogy a tanácsok kihívásokkal néznek szembe, ezért nemrégiben további 600 millió fontos támogatási csomagot jelentettek be a tanácsok számára Anglia-szerte, ami a jövő évre javasolt teljes finanszírozásukat 64,7 milliárd fontra emeli – ez készpénzben kifejezve 7,5 százalékos növekedést jelent.

„Ezt a kiegészítő finanszírozást a vezető önkormányzati szervezetek üdvözölték, de továbbra is készen állunk arra, hogy minden érintett tanáccsal beszéljünk pénzügyi helyzetéről.”

BBC News
Fotó: iStock, archív

5/5 - (312 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.