Betiltatnák az „Elf bar-féléket” a brit orvosok

Gyermekorvosok teljesen betiltanák az elektromos, gőzöléssel működő, egyszer használatos, eldobható „cigarettákat” (otthon: elf bar – manórúd), mert azok károsítják a fiatal szervezetek tüdejét, emellett a környezetre is ártalmasak.

Egy dohányzásellenes csoport viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a tiltás nehezítené a felnőttek leszokását az „igazi” dohánytermékekről, valamint növelné az elf barok illegális kereskedelmét.

Az Egyesült Királyság ugyanakkor lépéseket kíván tenni, hogy visszaszorítsa a 18 éven aluliak körében a rudacskákkal való „füstölést” (vaping). Ezt minden bizonnyal a reklámozás és a forgalmazás szigorúbb szabályozásával szeretnék elérni – más szervezetekhez (például az Ash) hasonlóan.

A párologtatók vagy e-cigaretták gyerekeknek történő értékesítése illegális, de ez nem akadályozta meg az ezzel kísérletező 11-17 évesek számának növekedését – a YouGov felmérése szerint ez a szám a 2022-es 7,7 százalékról 11,6 százalékra emelkedik 2023-ra, az Action on Smoking and Health (Ash) számára készített felmérés szerint. Jelenleg a 16-17 évesek mintegy 15 százaléka, a 18 évesek 18 százaléka „párologtat” – derül ki a jelentésből.

A színes, különböző színekben kapható elf barok és társaik a legnépszerűbbek a tinik körében, és potom 5 fontért hozzájuthatnak már darabjához, mely bőven fedezhető a zsebpénzükből. Az Ash ezért plusz 5 font adót vetetne ki a termékekre – mely így drágábban jönne ki, mint mondjuk egy Iqos, de még mindig olcsóbb lenne, mint egy doboz hagyományos cigi.

Rishi Sunak miniszterelnök is felszólalt a jelenség ellen: nevetségesnek nevezte, hogy fiatalok számára teszik esztétikai és más szempontból vonzóvá ezeket a termékeket, holott ezeket a felnőttek leszokását elősegítő eszközöknek szánták.

A BBC vizsgálata szerint az egyik középiskolában lefoglalt párologtatókban nem biztonságos mennyiségű ólom, nikkel és króm található, ami a gyerekek tüdejébe kerülhet. Az eszközöket elemző tudósok szerint ezek voltak a legrosszabb laboratóriumi vizsgálati eredmények, amelyeket valaha láttak.

A Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) szerint a brit kormánynak „minden kétséget kizáróan” be kellene tiltania az eldobható e-cigarettákat – minél előbb.

„A fiatalok párologtatása gyorsan divattá válik a gyermekek körében, és attól tartok, hogy ha nem teszünk lépéseket, akkor »alvajárva« megyünk majd egy krízis felé” – mondta Dr. Mike McKean gyermeklégzéssel foglalkozó gyermekgyógyász szakorvos, az RCPCH alelnöke.

Egészségügyi szakértők hangsúlyozzák, hogy a dohányt tartalmazó cigarettázás még mindig a megelőzhető betegségek és megbetegedések legfőbb oka az Egyesült Királyságban.

Dr. McKean szerint azonban a párologtató termékek sem kockázatmentesek, és a velük kapcsolatos kutatások még nagyon gyerekcipőben járnak, ami azt jelenti, hogy nem lehet megjósolni a fiatalok tüdejére, szívére és agyára gyakorolt hosszú távú hatásokat.

A múlt héten Sunak bejelentette, hogy bezárja azt a kiskaput, amely lehetővé teszi a párologtató cégek számára, hogy ingyenes mintákat adjanak a gyerekeknek Angliában, és fontolóra veszi az illegálisan párologtatót árusító boltok bírságainak növelését.

Skóciában Humza Yousaf miniszterelnök nemrég azt mondta, hogy fontolóra veszik az eldobható párologtatók betiltását.

Az RCPCH szerint a kormányoknak most el kell dönteniük, hogy további intézkedéseket tesznek-e gyermekeink és bolygónk érdekében. Mások szerint azonban nincs szükség az eldobható párologtatók betiltására, mert az nem hozná meg a kívánt hatást.

Man Holding Vape And Tobacco Cigarette Over Desk

Az Ash jótékonysági és kampánycsoport szerint a teljes tilalom végül fellendítené az illegális párologtatók piacát, és megnehezítené az újrahasznosításukat. A szervezet szerint az eldobható párologtatók hasznos eszközt jelentenek a felnőtt dohányosok, különösen az idősek és a tanulási nehézségekkel küzdők számára a dohányzásról való leszokáshoz.

„Nagyon óvatosnak kell lennünk a betiltásukkal, a párologtatók és az e-cigaretták felbecsülhetetlen értéket képviselnek a dohányzásról való leszokásban” – emelte ki Prof. Ruth Sharrock gatesheadi légzőszervi tanácsadó, aki légzési elégtelenségben szenvedő betegekkel dolgozik.

Az Ash becslése szerint a dohányzásról leszokott vaperek 20 százaléka használja őket. A szervezet azt is szeretné, ha szigorítanák a párologtatók üzletekben történő reklámozására vonatkozó szabályokat, hogy csökkentsék a gyermekek előtti vonzerejüket.

Fotók: Pixabay, vampirevape.co.uk

4.9/5 - (289 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.