Hárommilliárdra perlik túlszámlázás miatt a mobilszolgáltatókat

A Vodafone, az EE, a Three és az O2 egy több, mint 3 milliárd font értékű csoportos keresettel néz szembe, amely szerint piaci erőfölényüket kihasználva akár 28,2 millió brit mobiltelefon-szerződés esetében is túlszámláztak.

A négy legnagyobb hálózatüzemeltetőt azzal vádolják, hogy a hűséges ügyfeleket „megbüntették”, vagyis többet fizettek ugyanazért a szolgáltatásért, mint az új ügyfelek.

Sok szerződésben szerepel az okostelefon árának fokozatos visszafizetése két vagy három év alatt, de állítólag, amikor a készüléket kifizették, a cégek nem csökkentették a havi számlát fogyasztók millióinak.

A keresetet a Citizens Advice korábbi vezetője, Justin Gutmann és a Charles Lyndon ügyvédi iroda indította, és legalább 3,285 milliárd font kártérítést követelnek. A csoportos keresetet a londoni Competition Appeal Tribunalhoz nyújtották be. Minden jogosult fogyasztó automatikusan és ingyenesen bekerül a keresetbe, hacsak nem követik a kilépéshez szükséges konkrét lépéseket.

Siker esetén az érintett fogyasztók fejenként akár 1.823 fontot is kaphatnak – állítja Gutmann.

A követelés a Citizens Advice 2018 szeptemberében a Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósághoz (CMA) benyújtott „szuperpanaszát” követi, amelynek eredményeként a CMA megállapította: „nem gondoljuk, hogy a szolgáltatóknak továbbra is ugyanazt a díjat kellene felszámítaniuk az ügyfeleknek, miután a minimális szerződéses időszak végén ténylegesen kifizették a készüléküket. Ez tisztességtelen, és meg kell szüntetni.”

„Ez a négy mobiltelefon-társaság a hűségbüntetéseken keresztül szisztematikusan kihasználta hűséges ügyfeleinek millióit az Egyesült Királyságban, több mint 3 milliárd fontot húzva ki a keményen dolgozó emberek és családjaik zsebéből” – ezt már Justin Gutmann mondta. „Ezek a vállalatok a 2008-as pénzügyi krízis, a COVID és most a megélhetési válság ellenére is folyamatosan kihasználták az ügyfeleket. Itt az ideje, hogy felelősségre vonják őket.”

Az O2 szóvivője azt mondta, cégük nem akarja, hogy a szolgáltatók a pénzügyekért felelősek legyenek.

„A mai napig nem léptünk kapcsolatba a jogi csapatunkkal ezzel a követeléssel kapcsolatban.”

„Ugyanakkor büszkék vagyunk arra, hogy mi voltunk az első szolgáltató, amely egy évtizeddel ezelőtt bevezette a megosztott szerződéseket, amelyek automatikusan és teljes mértékben csökkentik az ügyfelek számláit, amint kifizetik a készüléküket. Régóta követeljük az okostelefonos csalás megszüntetését, és azt, hogy a többi mobilszolgáltató is hagyjon fel azzal a káros gyakorlattal, hogy az ügyfeleiknek a már birtokukban lévő telefonok után számolnak fel díjat.”

Az EE szóvivője hangsúlyozta: határozottan nem értenek egyet az ellenünk felhozott spekulatív állítással.

„Az EE többféle tarifát kínál, és szilárd eljárást alkalmaz a szerződés végét jelző értesítések kezelésére. Az Egyesült Királyság mobilpiaca erősen versenyképes tér, és Európa-szerte az egyik legalacsonyabb árképzéssel rendelkezik” – tette hozzá.

A Vodafone közölte, jogi csapatuk még nem rendelkezik elegendő információval ahhoz, hogy ezt értékelni tudja.

Forrás: Sky News
Fotó: Freepik

4.9/5 - (348 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.