A várakozásoknak megfelelően alakul a választás

A kormányzó Konzervatív Párt jelentős mandátumveszteségeit jelzik az angliai tanácsi választások pénteken ismertté vált első eredményei. A csütörtöki helyhatósági választásokon 107 angliai tanács 2660 képviselői helyéről döntöttek választók.

Péntek délutánig a 107 tanács közül 38 deklarálta hivatalosan a helyi választási eredményt, és a részleges számok alapján a konzervatívok eddig 129 helyhatósági mandátumot veszítettek, emellett három tanács képviselőtestületében elvesztették eddigi többségüket is.

A helyhatósági választásokkal együtt az északnyugat-angliai Blackpoolban időközi parlamenti választást is tartottak a választókerület korábbi konzervatív alsóházi képviselőjének lemondása miatt. Ott a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt jelöltje, Chris Webb aratott elsöprő győzelmet a szavazatok 58,9 százalékával. Konzervatív párti ellenfele, David Jones a voksok mindössze 17,5 százalékát szerezte meg.

Az előző, 2019-es nagy-britanniai parlamenti választás itteni eredményéhez képest a Labour 20,6 százalékponttal növelte szavazatarányát, a Konzervatív Párt jelöltjére szavazók aránya ugyanakkor 32,1 százalékkal zuhant.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnökjelöltje pénteki nyilatkozatában arra szólította fel Rishi Sunak konzervatív kormányfőt, hogy írja ki az új választásokat és álljon félre.

Csütörtökön Londonban polgármesterválasztást is tartottak, de ennek eredménye várhatóan csak szombaton derül ki. A jelenlegi londoni polgármester, a munkáspárti Sadiq Khan harmadszor indult a tisztségért, konzervatív ellenfele Susan Hall.

A YouGov közvéleménykutató csoport e héten elvégzett vizsgálata szerint a megkérdezett londoniak 47 százaléka Khanra, 27 százalék Susan Hallra kívánt szavazni – jelentette az MTI londoni tudósítója.

Fotó: archív

5/5 - (223 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.