Visszaeséssel zárta a múlt évet a brit gyáripar

Gyorsuló ütemű visszaeséssel zárta a múlt évet a brit feldolgozószektor az átfogó havi aktivitási mérőszámok alapján.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply – CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben 46,2-re csökkent a novemberi 47,2-ről.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának lanyhulását jelzik, vagyis a 46,2-es decemberi gyáripari adat a brit feldolgozó ágazat teljesítményének gyorsuló visszaesését mutatja.

Az S&P Global a felmérés ismertetéséhez fűzött elemzésében hangsúlyozza, hogy a brit feldolgozóipar aktivitási mérőszáma tizenhét hónapja folyamatosan az 50-es határszint alatt jár.

Rob Dobson, az S&P Global Market Intelligence igazgatója a decemberi feldolgozóipari BMI-indexet kommentálva kiemelte: az adatok hátterében az új megrendelések állományának folytatódó csökkenése áll, ez pedig a hazai és a fő exportpiacokon, főleg az EU-piacon tapasztalható kemény kondíciókat jelzi.

Dobson szerint a magas kamatok okozta fogyasztói aggodalmak és a nagy-britanniai megélhetési válság miatt a következő hónapok kilátásai is határozottan komorak a brit gyáripar számára.

Az utóbbi időben igen kedvezőtlen adatok jelentek meg a brit gazdaság egészének teljesítményéről is.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb, felülvizsgált adatai szerint az előzetes becslésben valószínűsített stagnálás helyett 0,1 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) 2023 harmadik negyedévében.

Az ONS a tavalyi második negyedévre szóló növekedési becslését is rontotta: a korábban kimutatott 0,2 százalékos növekedés helyett a módosított adatsor alapján stagnált a GDP-érték április és június között 2023 első negyedévéhez képest.

A tavalyi harmadik negyedévre számított 0,1 százalékos visszaesés felveti annak a kockázatát, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba kerülhetett, ha a negyedik negyedévben is csökkent a hazai össztermék.

Technikai recesszió a konszenzusos meghatározás szerint akkor alakul ki, ha egy gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben visszaesik.

Kedvezőtlen előjel ebből a szempontból, hogy tavaly októberben, vagyis 2023 negyedik negyedévének első hónapjában 0,3 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék az előző hónaphoz képest.

MTI
Fotó: iStock

4.9/5 - (278 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.