Közösségi oldalak: vizsgacsalások célpontjai a tanulók

A közösségi médiavállalatoknak többet kell tenniük a diákoknak hamis érettségi és A-level papírokat áruló csalók leállítása érdekében – állítják a vizsgabizottságok. A TikTok és az Instagram közölte, hogy nem engedélyezik a vizsgadolgozatok értékesítését a platformjaikon.

A BBC News azonban több tucat olyan fiókot talált, amelyek hamisan azt állítják, hogy hozzáférnek az idei vizsgadolgozatokhoz, egyesek több száz fontot kérnek érte.

A diákok szerint a fiókokat nagyon könnyű megtalálni, az egyikük pedig pszichológiailag manipulatívnak nevezte a posztokat.

Az Egyesült Királyság nyolc legnagyobb vizsgabizottságát képviselő Joint Council for Qualifications (JCQ) szerint nagyon valószínűtlen, hogy valódi dolgozatokat szivárogtatnak ki az interneten.

Az Ofqual angol vizsgaszabályozó hatóság szerint, ha a diákok csalni próbálnak, elveszíthetik a képesítést, amelyre tanultak, még akkor is, ha a megvásárolni próbált papírok hamisak.

A swindoni The Commonweal School diákjai szerint a hamisítványok egy egyszerű kereséssel megtalálhatók.

Chas Drew iskolaigazgató elmondta, hogy a csalók elítélendő és elfogadhatatlan tettei miatt az iskola proaktívan lép fel a probléma ellen.

„Semmi sem fontosabb, mint megtanítani őket arra, hogyan védhetik meg magukat. Ennek nagy része a virtuális világban és a való világban való biztonságban tartás” – emelte ki.

A vizsgabizottságok elemzői csoportjai átfésülik a közösségi oldalakat, hogy megtalálják a csalókat, és jelentsenek minden ilyen fiókot. Az eseteket azonban csak ugyanúgy jelenthetik, mint bármely más közösségi médiafelhasználó. Az accountok némelyike gyakran még napokkal a bejelentés után is aktív marad.

A JCQ azt szeretné, ha a vizsgabizottságok közvetlen hozzáférést kapnának a közösségi oldalak végrehajtó csapataihoz, hogy gyorsabban leállíthassák a fiókokat, és megakadályozhassák a diákok átverését.

„Bármi, amit a közösségi platformokkal közösen tehetünk, elengedhetetlenül fontos” – mondta Margaret Farragher, a JCQ vezérigazgatója.

A Meta, az Instagram anyavállalatának szóvivője elmondta, nem engedi, hogy vizsgákat vagy válaszlapokat áruljanak a platformján, és eltávolítja a megjelölt fiókokat.

A TikTok közölte, hogy töröl minden olyan tartalmat, amely megpróbálja becsapni vagy átverni a tagokat, és felszólította a felhasználókat, hogy jelentsenek minden olyan fiókot, amely azt állítja, vizsgadolgozatokat árul.

A Nemzetközi Érettségi Szervezet (IBO) külön hangsúlyozta, hogy nagyon kis számú diák jutott hozzá néhány vizsgadokumentumához, miután azokat online megosztották.

Több mint 150.000, 16 és 19 év közötti diák tanul a nemzetközi érettségi vizsgákon 143 országban, köztük az Egyesült Királyságban.

Néhány diák azt állította, hogy a papírok a Reddit és a Telegram oldalakon szivárogtak ki.

Az IBO szóvivője megerősítette, hogy előfordult „időzónás csalás”, amikor az egyes országokban már vizsgázó diákok megosztották az információkat azokkal, akik még a vizsga előtt álltak.

Az IBO szerint azonban ez a tevékenység csak a peremvidéken történt, és hozzátette, hogy nincs bizonyíték széles körű csalásra.

A csaló diákokra számos következmény várhat, például az egyes vizsgákért nem kaphatnak érdemjegyet, vagy akár el is tilthatják őket a jövőbeni IBO-vizsgák letételétől.

Fotó: archív, Instagram

4.9/5 - (226 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.