A TF díszdoktorává avatták Lord Sebastian Coe-t

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem díszdoktorává avatták Lord Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnökét.

A pénteki ceremónián Sterbenz Tamás, az egyetem rektora üdvözlőbeszédében kiemelte, az atlétaként kétszeres olimpiai bajnok WA-vezető kitüntetése egy elismerés a magyar sport fejlődésében való közreműködéséért.

„Az elmúlt közel száz év alatt a TF 49 díszdoktort avatott, köztük olyan kiemelkedő személyeket, mint Juan Antonio Samaranch vagy Jacques Rogge volt NOB-elnökök. Lord Coe az első brit kitüntetettünk, és nagyrészt neki köszönhetjük a felejthetetlen augusztusi, budapesti atlétikai világbajnokságot, amelynek egyik edzőközpontja éppen itt a TF-en volt”

– mondta a rektor.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint egy köztiszteletben álló és a világ sporttörténelmét meghatározó sportvezető lett a legrégebben alapított sporttudományi egyetem díszdoktora.

„Pályafutása után kutatóként és gazdasági szakemberként is dolgozott a sportban, 2006-tól pedig a londoni olimpia szervezésében munkálkodott. Ez lett a játékok történetének egyik legsikeresebb olimpiája”

– tette hozzá.

Sebastian Coe rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte a TF kitüntetését.

„Már csak azért is érzem annak, mert a vezető brit sportegyetem vezetőjeként is kaptam az elismerést a vezető magyar sportegyetemtől. A TF átérzi a sport akadémiai tanításának fontosságát, és követi a sportvilágban zajló változásokat is. Örülök, hogy tagja lehetek ennek a családnak”

– jelentette ki a WA elnöke, akit a vb megjelent önkéntesei is megajándékoztak.

Fotó: A Testnevelési Egyetem központi épülete | MTI / Mohai Balázs

A brit sportdiplomata Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár meghívására érkezett ismét Budapestre, és a nap folyamán részt vett az államtitkárság, valamint háttérszervezete, a Nemzeti Sportügynökség által szervezett „A nemzetközi sportesemények és a sportdiplomácia kapcsolata” című konferencián.

Ennek kapcsán Schmidt Ádám az MTI érdeklődésére elmondta, egy éve találkozott először hivatalosan Sebastian Coe-val, amikor kinevezték a vb kormánybiztosának.

„Köszönettel tartozunk elnök úrnak, mert ő a Nemzetközi Atlétikai Szövetség részéről az első vezető, aki a közép-kelet-európai régiónak bizalmat szavazott. Nagy kiváltság nekünk, hogy ezen belül Budapestre gondolt a 2023-as világbajnokság helyszíneként. Az első beszélgetésünkön egyetértettünk abban, hogy kihívásokkal teli tizenegy hónapnak nézünk elébe. Sebastian Coe a vb után úgy vélekedett, hogy mérföldkő volt az esemény, és a budapesti szervezésnek köszönhetően új elvárások lesznek a további vb-k felé. A ma esti díszvacsorán közösen mondunk köszönetet mindenkinek, aki hozzájárult a világbajnokság sikeréhez”

– fejtette ki.

A sportállamtitkár hangsúlyozta, már a vb alatt felmerült, hogy felkérik a második budapesti sportdiplomáciai konferencia díszvendégének a WA elnökét, ő pedig rögtön igent mondott. A TF díszdoktori kinevezése pedig a Magyarországról a brit sportdiplomata felé érkező pozitív visszajelzések egyike.

Sebastian Coe először látogatott Magyarországra a nagy sikerű nyári atlétikai világbajnokság óta. A vb-t a helyszínen több mint 400 ezren látták, míg világszerte több mint egymilliárdan követték figyelemmel.

Coe mellett Muhammad Lee Chee Pheng professzor, a malajziai Asia College of Exercise Medicine vezérigazgatója is tiszteletbeli doktori címet kapott a Magyar Sporttudományi Egyetem szenátusától – olvasható az intézmény angol nyelvű oldalán.

Borítókép: tf.hu

4.9/5 - (151 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.