Túlélte a bizalmi szavazást a skót kormány

Többségi szavazással elutasította szerdán a skóciai parlament a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

A kormányt az SNP korábbi szövetségesei, a Zöldek mentették meg szavazataikkal, jóllehet a két párt az elmúlt napokban látványosan összeveszett.

A kormány elleni bizalmi szavazást a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt kezdeményezte, miután Humza Yousaf miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt távozó vezetője a múlt héten felmondta az SNP és a Zöldek 2021-ben kötött kormányzati együttműködési megállapodását.

A zöldpárti miniszterek ezután kiléptek a kormányból és bejelentették, hogy támogatják a Skóciában szintén ellenzékben lévő Konzervatív Párt Yousaf személye ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítványát – közölte az MTI.

Humza Yousaf ugyanakkor hétfőn bejelentette lemondását, elismerve, hogy alábecsülte azokat az indulatokat, amelyeket a Zöldekkel folytatott kormányzati együttműködés felmondásáról – és ennek előzményeként a hosszú távú környezetvédelmi célok visszavonásáról – hozott döntése szított az SNP eddigi zöldpárti szövetségesei körében.

A Zöldek ezután megpróbálták rávenni a Munkáspártot a bizalmi szavazásra tett indítvány visszavonására, azzal az érvvel, hogy felesleges politikai káoszt okozna, ha Yousaf távozása után az egész skót kormány is megbukna.

A Labour azonban kitartott a kezdeményezés mellett, de az edinburgh-i parlamentben megtartott szerda délutáni bizalmi szavazáson a képviselők 70 ellenszavazattal, 58 támogató voks ellenében elvetették az indítványt.

Az SNP-nek jelenleg 63 képviselője van a 129 tagú skót parlamentben, így szüksége volt a héttagú zöld frakció támogatására a bizalmatlansági indítvány leszavazásához.

A figyelem így most ismét Yousaf utódjának megválasztására összpontosul. A szabályok szerint a Skót Nemzeti Pártnak 28 napon belül kell új vezetőt találnia, ellenkező esetben parlamenti választást kell kiírni Skóciában. Humza Yousaf az utódválasztási folyamat végéig ellátja a kormányfői feladatokat.

Az SNP fő politikai programja Skócia függetlenné válása. Erről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor a választók 55 százalékos többséggel elvetették azt az indítványt, hogy Skócia kiváljon az Egyesült Királyságból.

Fotó: illusztráció

5/5 - (142 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.