Tíz skót tanács területén lesz iskolai sztrájk

A GMB Scotland bejelentette, hogy az iskolák nem tanítói állománya sztrájkba lép tíz tanácsi területen szeptember 13-án és 14-én, szerdán és csütörtökön.

Az érintett területek Aberdeen, Clackmannanshire, Comhairle Nan Eilean Siar, Dundee, East Dunbartonshire, Falkirk, Glasgow, Orkney, Renfrewshire és South Ayrshire.

A GMB Scotland tagjai áprilisban elutasították az 5,5 százalékos bérajánlatot. A szakszervezet szerint az ajánlás meg sem közelíti a megélhetési költségeket, és az iskolákban bekövetkezhető zavarokra figyelmeztetett.

Az akcióban részt vesznek az iskolák és az oktatásban dolgozó alkalmazottak, akik az étkeztetés, a takarítás, a tanulók támogatásának, az adminisztrációnak és a gondnoki szolgálatoknak a területén dolgoznak.

A GMB Scotland szerint a Cosla, a helyi hatóságokat képviselő szervezet nem volt hajlandó felülvizsgálni a bérajánlatot, és nem kérte a skót kormány támogatását. A Cosla korábban azt mondta, hogy az „erős ajánlat” 99 pennyvel, óránként 11,84 fontra emelte a helyi önkormányzatok megélhetési bérét.

A GMB mintegy 20.000 tagja áprilisban az alku ellen szavazott.

Az Unite tagjai tíz skót tanácsban is megszavazták, hogy a nyári szünet után sztrájkolnak a bérek miatt, bár az időpontokat még nem erősítették meg.

A Unison még nem közölte a tagokkal a munkabeszüntetésről szóló szavazás eredményét.

Skócia az önkormányzati dolgozóink vállán áll, munkájuk értékének tükröződnie kell a fizetésükben. A Cosla megtagadta, hogy komolyan foglalkozzon tagjainkkal az elhúzódó, frusztráló folyamat során. Ha megtették volna, a szülők és a diákok most nem szembesülnének a zavarokkal. A Coslának és a skót minisztereknek most kell elkötelezniük magukat, különben azt kockáztatják, hogy a válságból katasztrófa lesz” – mondta Keir Greenaway, a GMB skóciai vezető szervezője.

Tavaly ilyenkor Skócia-szerte iskolabezárásokra lehetett számítani a tervezett tanácsi sztrájkok miatt, amelyek a nem tanító személyzetet is érintették. Ezt lefújták, miután elfogadták az új bérajánlatot.

Novemberben a tanárok csatlakoztak a több, mint egy évtized óta először megrendezett országos iskolai munkabeszüntetéshez, amelynek eredményeképpen az ország majdnem minden általános és középiskolája, valamint számos önkormányzati óvoda bezárt.

A helyzet fokozódott, amikor a tanárok az év elején az összes tanári körzetben gördülő sztrájkban vettek részt. Ezt végül márciusban, egy új bérajánlatot követően leállították.

A GMB szakszervezet figyelmeztetést ad a tanácsoknak a lehetséges sztrájkidőpontokról. Az érdekképviselet kitart amellett, hogy még bőven van idő a bérvita megoldására, de tudja, hogy az iskolákat bezáró munkabeszüntetés lehetősége is erős fegyver.

A megegyezés azután vált lehetségessé, hogy a skót kormány több pénzt adott a tanácsoknak, hogy segítse őket a bérajánlatuk emelésében.

A Cosla tanácsi szerv eddig nem kért a kormánytól több pénzt a bérek kifizetésére.

Egyes tanácsi vezetők úgy vélik, hogy a nagyobb bérajánlás csak akkor lehetséges, ha a kormány segít finanszírozni azt. Nagyobb bérajánlás nélkül – bárhogyan is finanszírozzák – elkerülhetetlennek tűnik a sztrájk.

Humza Yousaf miniszterelnök büszke arra, hogy Skóciában sikerült elkerülni a sztrájkokat az egészségügyben. „De vajon szembesülhet-e a tanácsi sztrájkkal alig egy éven belül? És bár a tanárok nem érintettek, az elmúlt hónapokban ez lenne a második alkalom, amikor az oktatást is érinti a sztrájk” – hívta fel a figyelmet a BBC.

Forrás: BBC.com
Fotó: Freepik

4.9/5 - (272 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.