A skótokkal indul az Eb

Végre indul az Euro 2024 – a torna pénteken (20:00 BST) Münchenben kezdődik, amikor a házigazda Németország Skóciával csap össze.

Skócia nehéz csoportba került a házigazda Németországgal, Svájccal és Magyarországgal. A csoport legalacsonyabban rangsorolt csapataként ráadásul a házigazdával kezd a nyitómeccsen, vélhetően telt ház előtt.

Steve Clarke csapatának ez mindössze a negyedik Eb-szereplése, de az erős selejtezőt követően remélik, hogy sikerül „felfordulást” okozniuk. A skótok nyolc selejtezőmérkőzésükből csak egyet veszítettek el, és az A csoport második helyén végeztek Spanyolország mögött, miután négy pontot elvettek a rivális Norvégiától, sőt otthon elkapták a hispánokat is (2–0).

2021-ben vetettek véget 23 évnyi távolmaradásuknak a nagy tornáktól, és Clarke lett az első menedzser, aki egymás után kétszer vezette ki a skótokat Eb-re.

Eközben Gareth Southgate csapata, Anglia a világranglista negyedik helyén áll, és az egyik nagy favoritként utazik Németországba, miután legutóbb a döntőig jutott.

Southgate irányítása alatt a Háromoroszlánosok mindhárom nagy tornán legalább a negyeddöntőig verekedték magukat – de vajon idén eljutnak végre a végső győzelemig?

Jude Bellingham lehet a torna egyik sztárja, aki nemrégiben a Real Madridnak segített megnyerni a Bajnokok Ligája-trófeát, míg a csapatkapitány Harry Kane egyénileg is remekül szerepelt: a Bayern München színeiben debütáló szezonjában 45 mérkőzésen 44 gólt szerzett minden sorozatot figyelembe véve. A Manchester City játékosát, Phil Fodent pedig a Premier League szezonjának legjobb játékosává választották, miután megnyerte a bajnoki címet.

Anglia Szerbiával, Dániával és Szlovéniával találkozik a csoportjában, és reméli, hogy jól kezd, miután a Wembley-ben rendezett utolsó felkészülési mérkőzés nem sikerült (1–0-s sokkoló vereség Izlandtól).

BBC nyomán

5/5 - (115 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.