„Pusztító” december a Skót vendéglátásban

A skót vendéglátó vállalkozások többsége életképtelen a „pusztító” december után – figyelmeztetett egy ipari testület.

A Scottish Hospitality Group (SHG) szerint tagjai a tavalyi bevételeknek pusztán a 20%-át keresték meg a karácsonyi időszakban.

Becslése szerint a tagok átlagosan heti 12.000 font bevételtől esnek el.

Az SHG számos jól ismert bár- és éttermi vállalkozást képvisel, köztük a DRG Group, a Signature Pubs és a G1 Group társaságokat.

A csoport nyilatkozata szerint a „hatalmas” bevételcsökkentés legalább nyárig befolyásolja majd az ingatlanok és berendezések bérleti díjainak és közműszolgáltatásainak kifizetését, érintve többek között a szállítókat és a befektetőket.

Azt is hozzátették, hogy a bevételkiesés kétségessé teszi azt a 30 millió fontnyi beruházást, amit 26 épületben terveztek és ami több száz új munkahelyet teremtene, valamint megvédené a jelenleg meglévőket.

Az SHG szóvivője, Stephen Montgomery elmondta, hogy a kereskedők karácsonykor az éves összbevételük mintegy 30%-át keresik meg, enélkül pedig a vállalkozások többsége ne életképes. A 2020-as karácsonyi bevételek nagyon rosszak voltak, így a valaha volt legrosszabb évkezdés áll most a vállalkozások előtt.

„Teljesen alkalmatlan támogatás”

Az SHG a koronavírus-járvány idején rendelkezésre álló pénzügyi támogatást „teljesen alkalmatlannak” minősítette, és hozzátette, hogy a „még az sem világos, hogy a Holyrood és a Westminster kormány közötti konfliktusok miatt mire jogosultak a vállalkozások”.

SHG úgy nyilatkozott: „Ahelyett, hogy segítenénk, politikai vezetőink egymással marakodnak. Ez olyan, mintha azon vitatkoznánk, hogy ki dobja a mentőövet annak, aki már a víz alatt van.”

A csoport azt is elmondta, hogy a lezárás során a vállalkozások átlagosan heti közel 6000 fontot költenek telephelyenként fix költségekre.

Felszólította a skót és a Westminster kormányokat, hogy működjenek együtt az ágazat támogatásában.

„Mindenekelőtt azonban arra van szükségünk, hogy felnőjenek és elkezdjenek együtt dolgozni, hogy a vendéglátó szektor továbbra is működhessen, melynek nagy szerepe lenne a későbbi gazdasági fellendülés során.”

Montgomery úr elmondta: „Hamarosan konkrét, reális intézkedéseket fogunk javasolni, amelyeket mindkét kormány bevezethet, így komoly esélyünk van arra, hogy jövőre talpra álljunk.

„Borzalmas december”

Nicola Sturgeon miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatón elismerte, hogy december „borzalmas” volt a vendéglátó vállalkozások számára.

Arra a kérdésre, hogy szerinte elég gyorsan megérkezett-e a támogatás, Sturgeon asszony azt mondta: „Mindig azt akarom, hogy a dolgok gyorsabban történjenek.

„Azt akarom, hogy a pénz, az a jelentős pénzösszeg, amelyet joggal bocsátunk az érintett vállalkozások rendelkezésére, minél előbb eljusson ezekhez a vállalkozásokhoz.

„Több mint 2 milliárd font költöttünk már a vállalkozásokra, különösképpen a vendéglátással kapcsolatosakra, ahol a vállalkozások hosszabb ideje zárva vannak. A támogatást néhány hetente fizetik ki, így ez folyamatos hozzájárulás.”

„Gyors cselekvés”

A pénzügyminisztérium szóvivője elmondta: „A világjárvány során gyors intézkedéseket tettünk az élet és a megélhetés védelme érdekében, az eheti pénzinjekció biztosítani fogja a vállalkozások és a munkahelyek támogatását tavaszig.

„Március elején készítünk egy költségvetést, amely számba veszi a szélesebb körű támogatásunkat, és meghatározza a gazdasági lépéseink következő szakaszát.”

 

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (239 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.