Ismét függetlenségi népszavazásról tárgyalnának a skótok

Újabb függetlenségi népszavazásról kezdene tárgyalásokat Londonnal a Skót Nemzeti Párt (SNP), ha a július 4-i nagy-britanniai parlamenti választásokon megszerzi a Skóciának járó parlamenti mandátumok többségét – közölte szerdán John Swinney skót miniszterelnök az MTI tudósítása szerint.

John Swinney, aki a Skóciában kormányzó SNP vezetője is, a párt választási programját bemutató edinburghi rendezvényen úgy fogalmazott: a képviselői helyek többségének elnyerése esetén a skót kormány megbeszéléseket kezdeményez a brit kormánnyal a skót nép demokratikusan kifejezésre juttatott akaratának valóra váltása érdekében.

A politikus a skóciai parlamenti erőviszonyokra utalva kijelentette: az edinburghi törvényhozásban már most többségben vannak a függetlenségre törekvő erők. Hozzátette: régóta vallott személyes véleménye szerint a skót függetlenség elnyerésének legjobb módja a népszavazás, és a referendum kiírása előtti egyetlen akadály az, hogy a brit kormány ezt mereven elutasítja.

A skót miniszterelnök szerint a júliusi országos parlamenti választás lehetőséget teremt a skót választóknak arra, hogy még intenzívebb nyomást fejtsenek ki Skócia függetlensége érdekében, és ennek módja az, hogy az SNP ismét elnyerje a londoni alsóházban a Skóciát megillető képviselői helyek többségét.

Skóciának 59 mandátum jár a brit parlament 650 tagú alsó kamarájában, és a júliusi választások kiírása után feloszlatott alsóházban ebből 43-at a Skót Nemzeti Párt képviselői töltöttek be.

John Swinney az SNP választási programjának szerdai bemutatóján kijelentette azt is, hogy ha Skócia elnyeri függetlenségét, önálló országként visszalépne az Európai Unióba.

Ez a célkitűzés az SNP 32 oldalas választási programjában is külön fejezetként szerepel. A dokumentum szerint az EU tagjaként a független Skócia ismét érvényesíthetné azt a szabadságjogot, amely az unió bármely országában biztosítja az emberek kötetlen mozgását, letelepedését, munkavállalását és tanulását. A program kiemeli, hogy így Skócia is szabadon fogadhatná az Európai Unióból érkező munkavállalókat, és ez lehetővé tenné a skót gazdaság számos ágazatának növekedését.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A brit EU-tagságról 2016-ban tartott referendumon azonban országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. Az SNP azóta rendszeresen hangoztatja, hogy elengedhetetlenné vált az újabb függetlenségi népszavazás, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London távozásra kényszerítette az EU-ból.

Fotó: archívum

4.9/5 - (171 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.