Skót függetlenség: Lesz második népszavazás?

Boris Johnson csütörtökön Skóciába látogat, amikor várhatóan azzal érvel majd, hogy az ország jobban jár, ha az Egyesült Királyság része marad.

Miről folyik a skót függetlenségi vita?

Leegyszerűsítve: az a kérdés, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon-e vagy független országgá váljon.

2014-ben már volt népszavazás a függetlenség kérdése kapcsán, akkor a választópolgárok 55-45%-os arányban az Egyesült Királyságban maradást támogatták.

Miért került elő újra a függetlenedési kérdés?

A függetlenségi kérdés tulajdonképpen sosem szűnt meg, de Skócia első minisztere Nicola Sturgeon nyíltan szorgalmazta az újabb – gyakran indyref2 néven emlegetett – népszavazás megindítását, miután az Egyesült Királyság 2016-ban megszavazta az EU-ból való kilépést.

A skót választópolgárok az EU-ban maradást támogatták, az Egyesült Királyság egésze a kilépésre szavazott.

A nacionalisták számára egyértelművé vált, hogy Skóciának saját kezébe kell vennie jövőjét, nem pedig az Egyesült Királysághoz és annak konzervatív kormányához kötődnie.

Sokan azt akarták, hogy az indyref2 kerüljön megrendezésre, mielőtt az Egyesült Királyság kilépne az EU-ból, méghozzá annak érdekében, hogy megakadályozzák Skócia „akarata ellenére történő kilépését.”

A jelenlegi függetlenedési népszavazás lehetőséget biztosítana Skóciának, hogy az Egyesült Királyságból kilépve, önálló országként újra csatlakozhasson az EU-hoz.

Eddig nem sikerült az indyref2 megtartása, mert az Egyesült Királyság kormánya megtagadta a hivatalos beleegyezés megadását. Erre azért volna szükség, mert – ahogyan Sturgeon asszony korábban mondta – szükség lenne rá, hogy minden népszavazást legálisnak tartsanak.

A népszavazás újbóli napirendre kerülése annak is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban olyan közvéleménykutatás-sorozat készült, mely azt sugallja, Skóciában immár többen támogatják a függetlenséget, mint a korábbi szavazáson.

Lesz még egy népszavazás?

Nem meglepő, hogy a függetlenség ellenzői – köztük a miniszterelnök is – nem akarnak újabb szavazást a kérdésről.

Azzal érvelnek, hogy a 2014-es népszavazáskor Sturgeon asszony úgy fogalmazott, hogy egy generációban egyszer adatik ilyen alkalom. Ennek értelmében Boris Johnson úgy vélekedik, hogy kb. 40 évig nem kellene új népszavazást tartani.

Az unionisták szerint Sturgeon asszonynak és kormányának a Covid-járványból való kilábalásra és a közszolgáltatások, például az egészségügy és az oktatás, nem pedig a függetlenség kérdésére kellene összpontosítania.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az EU-hoz való csatlakozás korántsem lenne olyan egyszerű feladat a független Skócia számára. Emellett komoly hátrányt okozhat Skócia és Anglia viszonyában.

Mi tehát Sturgeon asszony terve?

Sturgeon asszony azt jósolta, hogy az Egyesült Királyság kormányának kemény álláspontja megváltozik, ha május után a skót parlamentben újabb függetlenségpárti többség lesz.

De egyes képviselők és a helyi függetlenségi támogatók nincsenek meggyőződve arról, hogy ez megtörténik.

Talán részben az ellenzéki vélemény elnyerése érdekében az SNP a múlt héten 11 pontból álló „népszavazási ütemtervet” tett közzé egy újonnan megalakult „függetlenségi munkacsoport” mellett.

Az ütemterv szerint, ha a májusi választások után függetlenségpárti többség lesz a skót parlamentben, az SNP dönt a Covid-járvány befejezése után tartandó népszavazásról.

Állítják, hogy a párt „erőteljesen ellenzi” az Egyesült Királyság kormányának a tervvel szemben támasztott bármilyen jogi támadását – ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a népszavazás csak akkor indulna el, ha azt törvényesnek ítélnék.

A skótok valóban a függetlenségre szavaznának?

A közvélemény-kutatások, a „nem tudom” kivételével, korábban azt sugallták, hogy a skótok szűk többsége az Egyesült Királyságban szeretne maradni – de úgy tűnik, hogy a dolgok meglehetősen megváltoztak az elmúlt évben, ugyanis 20 egymást követő közvélemény-kutatás azt jelezte, hogy a többség támogatja a függetlenséget.

Sir John Curtice, a közvélemény-kutatások szakértője szerint a függetlenség támogatása tavaly nyár óta átlagosan 54% volt. Azt is hozzátette, hogy sok ember véleménye szerint Sturgeon asszony jobban kezelte a járványhelyzetet, mint a miniszterelnök. Ez okozhatta azt, hogy néhány eredetileg kilépés ellenes szavazó immár a függetlenedést támogatja.

Forrás: BBC.com

Kép forrása: Getty Images

5/5 - (187 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.