Kampányt indít Wales a nőket érő erőszak ellen

A kezdeményezés célja, hogy a fiatal férfiakat elgondolkoztassák a nők elleni és a családon belüli erőszakról, mivel a legújabb mérések szerint a legtöbben már most úgy érzik: az ország biztonságos hely a nők számára, és csaknem 40 százalékuk úgy véli, hogy már eleget tettek a nemek közötti egyenlőség terén mutatkozó hiányosságok megszüntetése érdekében.

A „Sound” elnevezésű akció – amely a munkáspárti kormány reményei szerint segít a mérgező kapcsolatok válságának kezelésében – a 18 és 34 év közötti férfiakat célozza meg, és a közösségi médián, podcasteken, digitális televízión és streaming-csatornákon keresztül próbálja elérni őket – írja a The Guardian.

A kampányt a dél-walesi Newportban, egy bokszteremben útjára indító Jane Hutt, a walesi társadalmi igazságosságért felelős miniszter elmondta, a cél az, hogy Wales legyen a világ legbiztonságosabb helye (a nők számára).

A korai beavatkozás és a megelőzés létfontosságú. A fiatal férfiakat és fiúkat fel kell világosítanunk az egészséges kapcsolatokról, és biztosítanunk kell, hogy felelősséget hárítsunk rájuk a nők és lányok elleni erőszak megállításáért – mondta a politikus.

A gym is részt vesz a projektben: filmre vettek egy beszélgetést az edzők és a tagok között a férfiasságról alkotott elképzeléseikről és arról, hogy ez hogyan befolyásolja a kapcsolataikat.

A kormány szerint „aggasztó elmozdulás” tapasztalható a hozzáállásban, amelyet a „nőgyűlölő nézeteket hangoztató, magasan jegyzett személyek térnyerése állandósít”.

Hutt elmondta, a Sound kampányt a kormány által elérni kívánt korosztályba tartozó férfiakkal együttműködve tervezték.

A Sound azért van, hogy önreflexiót kezdeményezzen azáltal, hogy felhívja a figyelmet az olyan káros viselkedésekre, mint a szerelmi bombázás, a gázlángozás és a kényszerítő kontroll. Segít a férfiaknak felismerni ezeket a viselkedésformákat magukban és másokban, hogy megbízható, megalapozott tanácsokat kapjanak, hogyan kezeljék ezeket.

2023 júniusában a kormány 505 Walesben élő, 18-54 év közötti férfit kérdezett meg, hogy feltárja véleményüket a nemek közötti egyenlőséggel, a nemi alapú erőszakkal és a problémás viselkedéssel kapcsolatos kérdésekről.

A felmérés szerint:

  • A férfiak 75 százaléka gondolja úgy, hogy Wales biztonságos hely a nők számára.
  • 37 százalékuk szerint az ország elég messzire jutott a nemek közötti egyenlőségi szakadék megszüntetésében.
  • 39 százalék úgy véli, hogy a nők egyenlőségének elérésére tett erőfeszítések a férfiak hátrányos megkülönböztetéséhez vezettek.
  • 43 százalék szerint a hagyományos férfiasság veszélyben van.
  • 64 százalék alábecsüli a nők elleni erőszak elterjedtségét.
  • Nagyon kevesen értették az olyan fogalmakat, mint a szerelmi bombázás, a gázlángozás és a kényszerítő kontroll.
  • A fiatalabb férfiak nagyobb valószínűséggel értettek egyet azzal, hogy a hagyományos férfiasság veszélyben van, és nagyobb valószínűséggel vallották magukat feministának. Az idősebb korcsoportokhoz képest kevésbé károsnak és helytelennek tartották a fizikai bántalmazással járó forgatókönyveket.

A kampány háromféle módon ösztönzi a fiatal férfiakat arra, hogy megismerkedjenek a nemi alapú erőszakkal:

  • „Sound It Out” – beszélgessen férfi társaival;
  • „Sound Advice” – szerezzen megbízható meglátásokat;
  • „Be Sound As” – bátorítsa barátait, hogy nyíljanak meg, támogassa őket, legyen példakép

A kampány a közösségi médiaplatformokat, köztük az Instagramot, a TikTokot, a YouTube-ot és a digitális sportcsatornákat használja az üzenetek terjesztésére.

A kampány kidolgozásában a Cardiff City FC Community Foundation, a fővárosi fiatalokkal foglalkozó jótékonysági szervezet is segített.

Fotók: Pixabay

4.9/5 - (319 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.