Több mint 117 millió fontot költenek a muszlimok védelmére

Több mint 117 millió font (55 milliárd forint) támogatást nyújt a brit kormány az angliai és a walesi muszlim közösségek védelmének megerősítéséhez.

A londoni belügyminisztérium tájékoztatása szerint a négy évre szóló finanszírozásból térfigyelő kamerákkal, riasztórendszerekkel, biztonsági kerítésekkel lehet ellátni a mecseteket, a muszlim közösségi intézményeket és a felekezeti iskolákat.

A minisztériumi közlemény aggasztónak nevezi, hogy Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborújának kezdete óta a közel-keleti eseményeket egyesek ürügyként használják a muszlim és a zsidó közösség elleni támadásokhoz egyaránt.

A tárca felidézi, hogy a brit kormány a minap több mint 70 millió font (32,5 milliárd forint) költségvetési juttatást jelentett be a 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) számára. Az összeget a nagy-britanniai zsinagógák, zsidó iskolák és egyéb felekezeti létesítmények védelmének erősítésére lehet fordítani.

Az új finanszírozási csomag február végi bejelentésének előzményeként a CST közölte éves felmérésében, hogy tavaly 4103 antiszemita indíttatású támadás jutott a tudomására, 147 százalékkal több, mint az előző évben.

A CST hangsúlyozta: még soha nem jegyzett fel ennyi antiszemita incidenst egyetlen naptári évben. Egyedül tavaly októberben, a Hamász Izrael elleni támadása után 1330 antiszemita indíttatású nagy-britanniai atrocitásról érkezett bejelentés a szervezethez.

A CST kiemelte jelentésében, hogy ez magasabb szám volt, mint a korábbi négy egyhavi rekord együtt.

A Hamász október 7-én elkövetett támadásában 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek és a terrorcsoport elhurcolt mintegy 240 túszt, akiknek több mint a fele jelenleg is fogságban van.

A muszlim közösség védelmének erősítését célzó támogatás hétfői bejelentésének indoklásában a londoni belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a finanszírozások elosztása tükrözi a két felekezet által használt közösségi intézmények számát. A tárca közleménye szerint az angliai és a walesi lakosságon belül a muszlimok részaránya tizennégyszer nagyobb, mint a zsidóké.

MTI
Fotó: iStock

4.9/5 - (151 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.