Több tízezer daganatos haláleset elkerülhető lenne

Évente legalább 20.000 rákos haláleset elkerülhető lenne az Egyesült Királyságban, ha az ország elkötelezné magát a kutatásba és az innovációba való befektetés mellett, és rendbe hozná az National Health Service-t (NHS) – állítja a Cancer Research UK.

Az emberek 50 százalékát valamikor élete során érintő betegség új kezelési módszereinek megtalálása terén előrelépés tapasztalható. A jótékonysági szervezet szerint azonban az Egyesült Királyság elmarad a hasonló országoktól a túlélési arány tekintetében. A szervezet az általános választásokat megelőzően kiáltványt fogalmazott meg a jelenlegi és a következő kormány prioritásairól.

A dokumentum meghatározza, hogy a jótékonysági szervezet szerint min kell változtatni – méghozzá gyorsan:

Bárki is irányítja az országot, a szervezet szerint el kell köteleznie magát egy 10 éves rákellenes terv kidolgozása mellett, amelynek élére egy, a miniszterelnöknek felelős Nemzeti Rákellenes Tanácsot kell létrehozni, amely a kormányt, a jótékonysági szervezeteket, az ipart és a tudományos szakértőket fogja össze.

A daganatos megbetegedések egyre gyakoribbá válnak az Egyesült Királyságban, főként a növekvő, öregedő népesség miatt. A szakértők előrejelzése szerint 2040-re évente félmillió új esetet diagnosztizálnak majd.

A jótékonysági szervezet szerint ezek közül sok megelőzhető, mások pedig kezelhetők lennének a megfelelő megközelítéssel. A gyors cselekvés évente több tízezer életet menthet meg, állítja a szervezet.

A legfontosabb területek a következők:

  • Több beruházás a kutatásba a becslések szerint 1 milliárd fontnyi finanszírozási hiány megszüntetése érdekében.
  • Nagyobb mértékű betegségmegelőzés: például a dohányzás száműzése a történelemkönyvekbe.
  • Korábbi diagnózisok szűrővizsgálatok által.
  • Jobb vizsgálatok és kezelések, valamint az NHS várólistáinak csökkentése és több, személyzetbe való beruházás.

A Cancer Research UK azt is szeretné, ha az Egyesült Királyság két legnagyobb halálokát, a tüdő- és a bélrákot is újból „támadás alá vennék”.

Az NHS már most meghívja az embereket szűrővizsgálatokra. A rák gyógyítására nagyobb az esély, ha korán észreveszik és kezelik.

A dohányzás a tüdőrák legnagyobb okozója, de Rishi Sunak miniszterelnök már elmondta, úgy akarja felszámolni a dohányzást, hogy minden évben 18 évről emeli a dohányárusítás korhatárát, így egy ma 14 éves gyermek soha nem vehetne cigarettát. Persze nem minden esetben a dohányzás a kiváltó ok.

Charles Swanton, a Francis Crick Intézet professzora a BBC Newsnak úgy nyilatkozott, a tanulmányozási munka segíthet az orvosoknak jobban megjósolni, hogyan fog terjedni egy beteg daganata, és hogyan lehet ellene küzdeni.

„Ha megértjük, hogyan fejlődik a rák, új célpontokat azonosíthatunk. Reméljük, hogy képesek leszünk új terápiákat kifejleszteni, hogy megállítsuk a daganat növekedését és terjedését” – emelte ki.

Michelle Mitchell, a Cancer Research UK vezérigazgatója hangsúlyozta, a rák korunk meghatározó egészségügyi problémája. Szerinte szintén lehetséges a rákos halálesetek ezreinek elkerülése, de ehhez vezetésre, politikai akaratra, befektetésekre és reformokra lesz szükség.

„Felszólítunk minden politikai vezetőt, hogy álljanak össze e létfontosságú küldetés mögött” – fogalmazott.

A kormány azt állítja, hogy elkötelezett a rák elleni küzdelem mellett, és befektet a jövőbe.

Fotó: iStock

4.8/5 - (164 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.